Provence vinområden – Bellet

Bellet (blå)

Svårfunna skönheter

Bellet (© Copyright Rouge Provence 2014)

AOP Bellet och Palette är efter Château Grillet Frankrikes minsta vindistrikt och Bellet fick sin AOP (Appellation d'Origine Protégée) klassificering se 1941. Distriktet ligger på kullarna ovanför Nice på upp till 300 meter höjd över havet och har bara 60 hektar odlingar, som delas av nio producenter. Mikroklimatet här med ljumma vindar från Medelhavet, generösa soltimmar och den lite kyligareare från Alperna ger ett unikt resultat.

Jordmånen är speciell mån då den består av väldränerade konglomerat som är rika på mineralen kalciumsilikat med stenar som kommer från erosionen av Alperna, en jordmån man här kallar för pudding. Bindemedlet i konglomeraten är i allmänhet sand.

Efter andra världskriget återplanterade vinfamiljerna gamla och lokala druvor som passar perfekt till det speciella klimatet. Här här produceras fantastiska viner "i det tysta" och så gott som alla produktion säljs till bättre restauranger och utvalda vinhandlare i Nice med omnejd.

Det är inte så mycket. Rolle för vitt, Folle Noir och Braquet för rött och rosé. De Utöver lokala druvsorterna odlas Chardonnay, Grenache och Cinsault. Majoriteten av odlingarna är ekologiskt certificerade (AB).