Provence vinområden – Côtes de Provence

Côtes de Provence

Det i särklass största vinområdet

Den absolut största appellationen i Provence och som omfattar drygt 20 000 hektar inklusive de fem underappellationerna.

Med appellationen är så stor och Provence har en skift såande jordmån och topografi så finns det inom appellationen en mosaik av olika terroirer och den omfattar alla de zoner som finländare i Provence. Det är bara att ta del av ett stort inslag av kalk.

Närmare kusten så är klimatet mer maritimt. Längre inåt land, och då speciellt bakom berg som avgränsar havets inflytande och/eller på högre höjd så blir klimatet mer kontinentalt med större temperaturvariation över och dygnet året.

En kuriositet är att det bara finns ett område inom departementet Alpes-Maritimes som tillhör Côtes de Provence och det omfattar en odlare i St Villars-sur-Var, strax norr om Nice, med en areal om bara 5 ha och som får alltid toppbetyg för sina viner. Producenten är Clos Saint Joseph.

Provence appellationer (© Copyright Rouge Provence 2014)

Inom Côtes de Provence finns det nu fem underappellationer, den senaste godkändes under 2019:

  • Côtes de Provence Sainte-Victoire (Rosé och rött)
  • Côtes de Provence Fréjus (Rosé och rött)
  • Côtes de Provence La Londe (Vitt, rosé och rött)
  • Côtes de Provence Pierrefeu (Rosé och rött)
  • Côtes de Provence Notre Dame des Anges (Rosé och rött, från 2019)

dominerar rosévinsproduktionen kraftigt men det finns vita och röda kvalitetsviner om man bara vet var man ska leta. Det finns t.o.m. en producent som enda producerar vita viner och av en extrem kvalité, det är Domaine de Gavaisson. Rosé- och rödvinerna ska enligt reglerna vara en blandning av minst två druvsorter varav minst en av de godkända primära druvorna och dessa ska i vinet utgöra minst 50%.