Rolle vs Vermentino viner

I det senaste numret av Munskänken 2021 – 3 så finns en artikel om Sardinien och där även några Vermentino viner provas. Många anser att de bästa Vermentino vinerna kommer från just Sardinien. Eftersom jag har förmånen att tillbringa en stor del av min tid i Provence så har ett favoritvin blivit vita viner från den provensalska Rolle druvan och då Rolle är det ”provensalska namnet” för Vermentino så var jag ju helt enkelt tvungen att, vinnörd som man är, testa Vermentino vs Rolle!

Provningen visar på tydliga likheter hos Vermentino och Rolle vinerna, man hittar samma dofter och smaker i vinerna, gäller samtliga provade viner, men i en annan ordning. I Rolle vinerna så kommer först päron, citrus och sen gul frukt som ger ett friskt intryck medan i Vermentino vinerna så kommer först gul frukt/exotisk frukt och sen päron och de har en större fetma. Båda druvorna utvecklar petroleum liknande mineral med ålder. Kommer skillnaden i Vermentino respektive Rolle vinernas karaktär från olika terroir eller olika druvkloner?

Mer detaljer för den intresserade finns nedan:

I provningen ingick tre st Vermentino viner från Sardinien, och även ett från Toskana/Bolgheri, samt två st Rolle viner från Côtes de Provence:

  • Primo Bianco Mesa, 2019 (Mesa), Vermentino di Sardegna
  • Cala Reale 2019 (Tenuta Sella & Mosca), Vermentino di Sardegna
  • Spèra 2016 (Siddura), Sardinien/Vermentino di Gallura
  • Solosole Vermentino, 2019 (Poggio al Tesoro), Toscana/Bolgheri
  • Cuvée Grand Classique 2019 (Domaine Gavoty), Côtes de Provence
  • Cuvée Clarendon 2016 (Domaine Gavoty), Côtes de Provence
De provade Rolle respektive Vermentino vinerna

Det enklare Primo Bianco Mesa vinet sorterade vi bort först, hade en aning kemisk doft och lite spretig smak med vass syra. Efter det plockade vi sen bort Solosole som hade lite salubrin/botrytis ton och lite ofräsch doft. Även Cala Reale klarade sig sämre, vi gillade inte den alltför aromatiska doften som blev lite påträngande.

Återstod sen Spèra Vermentino vinet och de två Rolle vinerna som alla var i en klass för sig, om man sen gillar Vermentino vinet eller Rolle vinerna beror på vilken vinsmak man har. Spèra vinet har en fetare doft, med gul och exotisk frukt, en aning päron och Riesling liknande petroleumdoft, vi fick även ett intryck av fatlagring trots att så inte var fallet.  Rolle vinerna var friskare med päron, citrus och sen gul frukt och en viss fetma. Det äldre Rolle vinet hade även det utvecklat en Riesling liknande petroleumdoft. Alla tre vinerna hade en trevlig mineralsälta i avslutet.

Provningen visar på tydliga likheter hos Vermentino och Rolle vinerna, man hittar samma dofter och smaker i vinerna, gäller samtliga provade viner, men i en annan ordning. I Rolle vinerna så kommer först päron, citrus och sen gul frukt som ger ett friskt intryck medan i Vermentino vinerna så kommer först gul frukt/exotisk frukt och sen päron och de har en större fetma. Båda druvorna utvecklar petroleum liknande mineral med ålder. Kommer skillnaden i Vermentino respektive Rolle vinernas karaktär från olika terroir eller olika druvkloner?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *