2021 – Ett besvärligt vinår i Provence

Vädrets makter har i år verkligen missgynnat vinbönderna i Frankrike och så även i Provence. Frost, brand, hagel och även sköldpaddor som förvärrar det hela. Hur kommer då vinet årgång 2021 att bli efter alla dessa bekymmer?

Efter ett tufft 2020 så inleddes det nya året på samma sätt. Covid-19 restriktionerna fortsatte liksom 25% strafftullar på vinexporten till USA och till detta ny Post-Brexit administration som krånglar till det för de små vinbönderna. Som tur är så suspenderade Joe Biden strafftullarna i början av mars och dessa är tills vidare borta under fem år.

En skördemaskin skördar på en timme lika mycket som 20 personer på en dag!

Först kom frosten..
Med pågående vaccinationer mot covid-19 och slopade USA strafftullar så såg vinbönderna äntligen ljuset i tunneln. Men glädjen varade bara i en månad! I slutet av mars och inledningen av april låg dagstemperaturen i Provence över maj månads medeltemperatur, så vinrankorna trivdes och det knoppades och skotten sköt fart. Men sen kom natten 8 april med flera minusgrader som tog död på många knoppar på både vinrankor och fruktträd i Frankrike.

Roselyne Gavoty som leder Domaine Gavoty vid Brignoles, känt för att vara ett av Provence köldhål, berättade att de som värst hade –7,4 ℃ under morgonen. Ett annat av Provence kallaste områden är norra delen av vindistriktet Coteaux d’Aix-en-Provence och de rapporterade samma låga nattemperatur. Eftersom Medelhavet modererar temperaturen så drabbades de kustnära vingårdarna i betydligt mindre grad.

En frisk och en skadad knopp. Foto: Olivier Colas, Wikimedia

Hur hårt en vingård drabbas beror på många faktorer, det kan vara ett mer (o)gynnsamt lokalt mikroklimat och för de kallare områdena så kanske vinrankorna trots en låg nattemperatur ändå drabbas lite mindre eftersom blomningen samtidigt är senare där. Sen beror det på vilken druvsort som odlas, den tidigt blommande Grenache vinrankan drabbas hårdare än Syrah och Cabernet sauvignon som blommar senare. Med det sagt så är det risk att Provence roséviner kommer att drabbas hårt då Grenache är den dominerande druvsorten i dessa viner.

Frankrike ramlar ner
Den senaste skattningen är att vinproduktionen i Frankrike blir 34 miljoner hektoliter i år vilket är den minsta skörden sen 1976 och som innebär att Frankrike ramlar ner till tredje plats efter Italien och Spanien. De ekonomiska förlusterna beräknas till mellan 1,5 och 2 miljarder EURO!

En tidigare skattning var att skördeförlusten i Provence skulle bli 30% men nu vill den nytillträdde ordföranden för CIVP, ”Provence vinodlarnas branschorganisation”, Éric Pastorino inte uttala sig om volymen. Anledningen är att efter frosten så är naturen så vänlig så att en andra generations druvklasar bildas, mer om dessa senare.

Sen kom branden och sen haglet..
Sommarmånaderna fram till början av augusti var inte alltför varma med en temperatur som låg halvannan grad över den normala men med en nederbörd som bara var en fjärdedel av den normala, dvs i stort sett inget regn alls. Tyvärr kom sen en värmebölja som olyckligtvis kombinerades med en ovanligt stark Mistral vind och en milt sagt ovarsam person som kastade en cigarettfimp vid rastplatsen Sigues utefter motorvägen A57. Vips startade den i området största skogsbranden sen 2003.

Det drabbade området omfattar Maures naturreservat och uppskattningsvis 7 300 hektar mark har brunnit. Vinfält fungerar som brandgator så endast 120 hektar vinodlingar har blivit helt förstörda men ytterligare 1000 hektar vinodlingar har påverkats av rök, sot och brandsläckningsmedel. Dessutom har fyra vingårdar drabbats med nedbrunna hus och någon har förlorat både hus och vinodlingen.

Branden startade måndagen 16 augusti och de tappert kämpande brandmännen hade efter några dagar begränsat branden men den var fortfarande inte under kontroll. De fick sen en välbehövlig hjälp efter en vecka då ett kraftigt regnväder med 150 mm nederbörd under en timme slutligen släckte branden. Samtidigt drabbades vingårdar av översvämningar och längre österut så släppte regnvädret ifrån sig två till tre centimeter stora hagelkorn som lokalt förstörde vinskörden. Ska tusan vara vinbonde, inte ens i Provence!

Sköldpaddan Hermann
Ni har säkert undrat över kopplingen mellan sköldpaddor och vinodling som nämns i inledningen. Branden blottlade en gammal olöst dispyt mellan vinodlarna och jordbrukskammaren samt ansvariga för naturreservatet. Det är sköldpaddan Hermann, Frankrikes enda landsköldpadda som bara finns i Maures massivet samt på Korsika, som orsakade dispyten. För att skydda sköldpaddan är maskinell borttagning och eldning av ogräs och sly förbjudet runt vingårdarna, något som vinodlarna menar begränsar bränders framfart. Branchorganisationen CIVP kommer nu att ta upp frågan till förnyad diskussion.

En vinproducent som brutit mot dessa förbud är Château de Berne som i slutet av september i år av domstolen i Draguignan dömdes till 475 000 € i böter och avgifter för att två år tidigare ha rensat ett område inom det för sköldpaddan skyddade området.

Hur blir då vinet årgång 2021?
Det korta svaret är att volymen minskar med upp till 30% jämfört med ett idealiskt år och att vinernas kvalité blir varierande och den beror på hur hårt vinbonden har drabbats av vädrets makter, vinbondens kompetens och, som alltid, om prioriteringen av volym kontra kvalité.

För de som drabbats av brandrök och sot, ca 5% av Côtes de Provence areal, så kommer CIVP organisationen att ansöka om dispens för att få använda aktivt kol vid vinifieringen för att reducera oönskade odörer.

Den varma men framförallt mycket torra sommaren har annars gett friska druvor då mjöldaggs­angreppen i stort sett har uteblivit. CIVP, Éric Pastorino säger att ”Jämfört med förra året är druvorna både mindre fyllda med socker och med mer syra, en kombination som är den heliga gralen för produktion av roséviner.”

Men det är frosten som ställer till det, visserligen så kompenserar den andra generationens druvklasar till viss del skördebortfallet, men dessa druvor har inte haft lika lång tid att mogna som den första generationens druvor. Så varken den så kallade skalmognaden eller druvmognaden, då sockret bildas, är klara så smaken på en sådan druva är både sur och kartig när de andra druvorna är mogna och goda.

Speciellt för röda viner är skalmognaden viktig, en stor andel andra generationens druvor riskerar ge viner med gröna vegetativa toner, så för kvalitetsviner gäller här att gallring i vingården måste ha utförts eller så blir jobbet vid sorteringsbandet mer omfattande. I Provence så utgör ”lyckligtvis” rosévinet runt 90% av volymen och för roséviner, och även vita viner, så är skalmognaden mindre viktig då istället socker- och syrahalter är viktigast.

Cabernet sauvignon druvor redo att skörda

CIVP, Éric Pastorino fortsätter ”I år är vinodlarens roll ännu viktigare än vanligt vid organiseringen av skörden med tanke på skillnaderna i mognad inom ett och samma vinfält. Årgången blir en så kallad vinodlarårgång där vinodlarens kompetens blir avgörande.”

Vad säger då vinmakarna?
Vi besöker Domaine Rabiega som redan en vecka in i september slutför skörden, som vanligt så är det den sent mognande Cabernet sauvignon druvan som skördas sist. Lars Torstenson, som har det yttersta ansvaret för vinskörden och vinifieringen, är trots problemåret ganska nöjd. Tack vare torkan är druvorna små och mycket koncentrerade vilket lovar gott för rödvinernas kvalité, som ju är vingårdens signum, men samtidigt blir förstås volymen mindre. Däremot kommer prestigevinet R Rabiega Rosé inte att produceras då druvorna är alltför koncentrerade.

Några dagar efter besöket på Rabiega träffar vi den karismatiska Roselyne Gavoty på Domaine Gavoty. Vid besöket så hoppar hon runt på kryckor efter att ha skadat ena benet under vinarbetet, men hon ger oss ändå en pratstund i utemöblerna trots att hon har ont. Vingården ligger nära Brignoles och i ett av Provence köldhål och skörden har ännu inte startat, inte ens av de gröna druvorna.

Domaine Gavoty

Roselyne berättar att Grenache vinrankorna tog mycket stryk av frosten men att den andra generationens druvor räddar volymen. Druvorna har en bra syranivå och druvmognaden är jämn inom vinfälten men ojämn mellan fälten. Hon fnyser lite åt CIVPs kommentar att man måste vara extra noggrann med skörden avseende mognaden, det har vi ju vetat och redan tillämpat i 30 – 40 år! Hon rycker även lite på axlarna när jag frågar hur mycket volym de kommer att tappa, ”kanske 30% men det brukar vi ju alltid tappa p.g.a. olika väderfenomen exvis hagel.” Roselyne bedömer att det trots allt blir en bra årgång, men kanske inte en toppårgång.

En klen tröst för Provence vinbönder är att andra områden i Frankrike har drabbats ännu värre med ännu mer bortfall orsakat av frosten samt även mjöldaggsangrepp.

OBS! Du tecknar dig väl för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter?

Källor: www.vitisphere, www.terredevins, www.larvf.com, www.infoclimat.fr

Tidigare blogginlägg om USAs straffskatt: 2021-06-21, 2021-03-15, 2020-02-23, 2021-01-14
Tidigare blogginlägg om frosten: 2021-05-22, 2021-04-16, 2021-04-10
Tidigare blogginlägg om branden: 2021-08-20

Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner och ”The Wines of Provence – Tricolour

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *