I vingården – torka igen!

Vi närmar oss nu slutet av mars och då brukar allt beskärningsarbete av vinrankorna vara slutfört. Ju senare man beskär desto mindre är risken att de nya knopparna frodas vid varma perioder och som senare drabbas av plötsliga köldknäppar. Vinbönderna har ju våren 2021 i färskt minne då frosten i april slog till hårt mot alla vingårdarna i Frankrike, för Provence drabbades speciellt den tidigt knoppande Grenache druvan.

Kort vilopaus under beskärningsarbetet

Vill ni veta mer om beskärning så hittar ni det det på min hemsida: Beskärning och vinbondens vedermödor!

Prognoserna varnar för högtryck i april, vilket ofta medför frost, låt oss hoppas att det inte blir några allvarliga köldknäppar!

Det som tyvärr redan drabbat Provence är torkan. Sommaren 2022 var ju extremt torr men vinstockarna gav ändå en högkvalitativ skörd och 2023 inleds på samma sätt med utebliven nederbörd. Jorden är mättad till 80%, jämfört med 88% förra året vid den här tidpunkten. Torkan har medfört att det redan har införts bevattningsbegränsningar på Rivieran och det har redan varit skogsbränder i trakterna av Grasse norr om Cannes.

Betydligt värre drabbat är dock södra Occitanien (södra Languedoc och Roussillon) där fuktnivåerna i jorden är ända ner till 36%. Så än så länge behöver vinbönderna i Provence inte göra som de runt Perpignan där de i lördags anordnade en religiös procession för att åkalla Saint Gaudéric, böndernas skyddshelgon, för att få regnet att falla. Bönerna hörsammades så under natten till söndagen föll sen kraftiga regn, den största nederbörden på sex månader!!!


Källor: Vitisphere, www.valeursactuelles.com

Du har väl tecknat dig för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter? Har du redan gjort det så tipsa dina vinintresserade vänner!

Provenceexperten Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och ”The Wines of Provence – Tricolour”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *