Vinvandringar och Rosévinsfestival

Är ni så lyckligt lottade att ni är i Provence i maj och början av juni så finns det flera vinaktiviteter ni inte får missa, en rosévinfestival och hela tre vinvandringar!


Rosévinsfestivalen Just’Rosé – Lördag 6 – måndag 8 maj

Festivalen Just’Rosé hålls i hamnen i Sanary-sur-Mer, sex kilometer sydost om staden Bandol, men här måste du snabba på för festivalen börjar redan nu på lördag 6 maj och håller på till måndag 8 maj. Du får möta 70 vinmakare från hela Provence och du kommer garanterat att inte kunna smaka på alla roséviner då hela 300 stycken finns att prova!

Festivalen hölls senast 2019 men har av naturliga skäl gjort några års uppehåll, men nu är den tillbaka och kanske blir det nu ännu fler deltagare än senast då 80 000 deltog!

Sanary kommer att vara smyckad i rosa och förutom vin så bjuds du på underhållning och när du blir hungrig så finns uteserveringar anordnade där du kan smaka på assietter med smakprov tillsammans med ditt favoritrosévin.

Mer information och biljettköp till den 8:e Just’Rosé festivalen hittar du här: www.just-rose.com


Vinvandringar

Ett utmärkt tillfälle att besöka vingårdar och vinfälten är att delta i någon av vinvandringarna, en vandring på några kilometer där det utefter vägen finns stationer där du kan prova appellationens viner och oftast tillsammans med smakbitar tillredda av traktens kockar. Vi har varit med på två sådana vandringar hos Domaine de la Begude i Bandol och det är något vi inte vill missa!


Les Balades Gourmandes par les Vignerons des Côtes de Provence Pierrefeu – söndag 21 maj

Som framgår av det långa namnet så sker denna vinvandring i Côtes de Provence underappellation Pierrefeu, den 6 km långa vandringen utgår från Château de la Gordonne alldeles väster om byn Pierrefeu-du Var.

Du kommer att prova producenternas finaste röda- och roséviner från Côtes de Provence Pierrefeu samt deras vita Côtes de Provence viner. För den gastronomiska medelhavsinfluerade menyn står Pascal Barandoni, kock på Mas du Lingousto i närliggande Cuers, och till sin hjälp har han elever från hotellskolan Anne-Sophie Pic.

När du är mätt och nöjd kan du njuta av musik och annan underhållning och det utlovas också överraskningar från vinodlarna i Pierrefeu.

Mer information om den 13:e vinvandringen i Pierrefeu och biljettköp hittar du här: https://www.mpmtourisme.com/fete-manifestation/13eme-edition-balades-gourmandes-chateau-gordonne


Sur les Chemins des Anges – lördag 10 juni

Det blir nu andra gången som evenemanget ”Sur les Chemins des Anges” hålls, en 2,7 km lång promenad i skymningen, genom vingårdar och skogar, för att upptäcka terroiren i den nyaste (2019) appellationen i Provence, Côtes de Provence Notre-Dame des Anges. Vandringen utgår från vingården Château Réal d’Or cirka fyra kilometer öster om byn Gonfaron.

Längs med vandringsrutten finns stationer där du får lära dig om vinprovning, geologi, vinrankans årscykel mm.  Du kommer att möta vinodlare från Côtes de Provence Notre-Dame des Anges och få smaka deras viner och vid vingården kan du sen köpa mat från Foodtrucks där du även bjuds på musik.

Mer information om vinvandringen i Notre-Dame des Anges och biljettköp hittar du här: www.cotesdeprovence-notredamedesanges.com/surlescheminsdesanges


Les Escapades des Vins de Bandol – fredag 9 – söndag 11 juni

Vandringen arrangeras nu för den 11:e gången och värd i år är Domaine de la Garenne alldeles söder om byn Cadière-d’Azur i Bandol. Under en lättillgänglig promenad i vinfälten på runt 5 kilometer kommer du att möta vinodlarna, få njuta av gastronomiska rätter och smaka på Bandols bästa årgångar.

Du bjuds på fem gastronomiska stopp, med 3 eller 4 vinodlare närvarande vid vart och ett av dem. Som sig bör i Frankrike så är de fem stoppen: först aptitretare sen entrérätt, varmrätt, ost och slutligen dessert och du kan se fram mot att, om du orkar, prova ett trettiotal Bandolviner!

Mer information om vinvandringen Les Escapades des Vins de Bandol och biljettköp hittar du här: https://escapades-vins.com/


Du har väl tecknat dig för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter? Har du redan gjort det så tipsa dina vinintresserade vänner!

Provenceexperten Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och ”The Wines of Provence – Tricolour”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *