Provence vinområden – Bellet

Bellet

Svårfunna skönheter

Bellet (© Copyright Rouge Provence 2014)

AOP Bellet och Palette är efter Château Grillet Frankrikes minsta vindistrikt och Bellet fick sin AOP (Appellation d’Origine Protégée) klassificering redan 1941. Distriktet ligger på kullarna ovanför Nice på upp till 300 meters höjd över havet och har endast 60 hektar odlingar, som delas av nio producenter. Mikroklimatet här uppe med ljumma vindar från Medelhavet, generösa soltimmar och den lite kyligare luften från Alperna ger ett unikt resultat.

Jordmånen är mycket speciell då den består av väldränerade konglomerat som är rika på mineralen kalciumsilikat med stenar som kommer från erosionen av Alperna, en jordmån man här kallar för pudding. Bindemedlet i konglomeraten är i allmänhet sand.

Efter andra världskriget återplanterade vinfamiljerna gamla och lokala druvor som passar perfekt till det speciella klimatet. Här produceras fantastiska viner ”i det tysta” och så gott som all produktion säljs till bättre restauranger och utvalda vinhandlare i Nice med omnejd.

Druvorna är mycket lokala; Rolle för vitt, Folle Noir och Braquet för rött och rosé. Utöver de lokala druvsorterna odlas Chardonnay, Grenache och Cinsault. Majoriteten av odlingarna är ekologiskt certificerade (AB).