Provence vinområden – Côtes de Provence

Côtes de Provence

Det i särklass största vinområdet

Den absolut största appellationen i Provence som omfattar drygt 20 000 hektar inklusive de numera fem underappellationerna.

Eftersom appellationen är så stor och Provence har en så skiftande jordmån och topografi så finns det inom appellationen en mosaik av olika terroirer och den omfattar samtliga de zoner som finns i Provence. Kortfattat så har jorden i sydost ett kristallint inslag medan resten har ett stort inslag av kalk.

Närmare kusten så är klimatet mer maritimt. Längre inåt land, och då speciellt bakom berg som avgränsar havets inflytande och/eller på högre höjd så blir klimatet mer kontinentalt med större temperaturvariation över dygnet och året.

En kuriositet är att det endast finns ett område inom departementet Alpes-Maritimes som tillhör Côtes de Provence och det omfattar endast en odlare i St Villars-sur-Var, strax norr om Nice, med en areal om endast 5 ha och som alltid får toppbetyg för sina viner. Producenten är Clos Saint Joseph.

Provence appellationer (© Copyright Rouge Provence 2014)

Inom Côtes de Provence finns det nu fem underappellationer, den senaste godkändes under 2019:

  • Côtes de Provence Sainte-Victoire (Rosé och rött)
  • Côtes de Provence Fréjus (Rosé och rött)
  • Côtes de Provence La Londe (Vitt, rosé och rött)
  • Côtes de Provence Pierrefeu (Rosé och rött)
  • Côtes de Provence Notre Dame des Anges (Rosé och rött, från 2019)

Här dominerar rosévinsproduktionen kraftigt men det finns vita och röda kvalitetsviner om man bara vet var man ska leta. Det finns t.o.m. en producent som enbart producerar vita viner med en extrem kvalité, det är Domaine de Gavaisson. Rosé- och rödvinerna ska enligt reglerna vara en blandning av minst två druvsorter varav minst en ska vara en av de godkända så kallade primära druvorna och dessa ska i vinet utgöra minst 50%.