Provence vinområden – Pierrevert

Pierrevert

Viner på hög nivå!

Pierrevert (© Copyright Rouge Provence 2014)

Pierrevert fick sin appellationsstatus 1998 och är därmed Provence yngsta appellation och är med sina 450 meters höjd en av Frankrikes högst belägna appellationer. Det sammanlagda området omfattar omkring 2000 hektar, men endast omkring 338 hektar producerar appellationsviner, den resterande delen säljs som IGP Alpes de Haute Provence. Anledningen till detta är att IGP-vinet säljer bättre eftersom ”Provence” nämns på etiketten i stället för det mindre kända Pierrevert!

Appellationen som ursprungligen hette Coteaux de Pierrevert har tagit sitt namn från bergsbyn Pierrevert. Den mäktiga floden Durance flyter genom appellationen.

Appellationen ligger i Provence allra varmaste del där temperaturen under sommaren ofta är mellan 35 och 40°C och med ett genomsnitt i juli på 26,4°C. Eftersom klimatet är semikontinentalt med liten inverkan från Medelhavet så är temperaturvariationen både under året och under dygnet stor. Tack vare höjden så är nätterna relativt kalla under odlingssäsongen vilket bevarar syran i druvan så vinerna är relativt fruktiga men ändå fräscha. Det finns t.o.m. goda IGP viner på Pinot noir här, om än med bara svag druvkaraktär men inte alls med nya världens mer varma karaktär. De röda vinerna, då de domineras av Syrah druvan som trivs utmärkt i klimatet, blir mer lik Syrah viner från norra Rhone än vinerna från övriga Provence.

De vita vinerna produceras av spännande druvor som Grenache blanc och Vermentino med tillsatts av Clairette, Roussanne, Ugni blanc och mindre delar Marsanne, Piquepoul och Viognier.