Provence vinområden – Pierrevert

Pierrevert (pierrevert)

Viner på hög nivå!

Pierrevert (© Copyright Rouge Provence 2014)

Pierrevert fick sin appellationsstatus 1998 och är därmed Provence yngsta appellation och är med sina 450 meter höjd en av Frankrikes högst belägna appellationer. Det sammanlagda området omfattar 2000 hektar, män bara 338 hektar producerar appviner, den resterande delen som IGP Alpes de Haute Provence. Anledningen till detta är att IGP-vinet säljer för bättre "Provence" nämns på etiketten i stället för det mindre kända Pierrevert!

Appellationen som ursprungligen hette Coteaux de Pierrevert har ta sitt namn från bergsbyn Pierrevert. Den mäktiga floden Durance flyter genom appellationen.

Appellationen ligger i Provence allra varmaste del där temperaturen under sommaren ofta är mellan 35 och 40°C och med genomsnitt ett i juli på 26,4°C. Sedan klimatet är semikontinentalt med liten inverkan från Medelhavet så är temperaturvariationen under både året och under dygnet stor. Tack vare höjden så är nätterna relativt kalla under odlings vilketsäsongen bevarar syran i druvan så vinerna är relativt fruktiga men ändå fräscha. Det finns t.o.m. goda IGP viner på Pinot noir här, om än med bara svag druvkaraktär men inte alls med nya världens mer varma karaktär. De röda (på ett sätt som är vinerna, då de domineras av Syrah druvan som trivs utmärkt i klimatet, blir mer lik Syrah viner från norra Rhone än vinerna övriga från övriga Provence.

De vita vinerna produceras av spännande som Grenache blanc och Vermentino medlats av Clairette, Roussanne, Ugni blanc och mindre delar Marsanne, Piquepoul och Viognier.