Det ekologiska Provence

Som du redan vet så är vinområdet Provence ledande i Frankrike när det gäller andelen ekologisk vinodlingsmark och andelen bara ökar och ökar. Sen november i år kan du även kontrollera var de ekologiska vingårdarna ligger i Provence, och hela Frankrike, så du kan nu se om din favoritproducents marker är ekologiska eller ej.

Provence har målet att 2030 vara 100% ekologiskt och redan 2023 blir appellationen ”Les Baux de Provence” Frankrikes första helt ekologiska appellation, se posten från 2021-12-22! Utvecklingen i Provence är imponerande, en tredubbling på tio år och 2021 var den totala andelen ekologisk mark, inkluderande de under konversion, 38% jämfört med 21% för hela Frankrikes vinodlingsareal.


Om du vill se var de ekologiska vingårdarna ligger i Provence så finns det en speciell öppen hemsida för det, ”Hittills är 85 % av jordbruksarealerna representerade i detta verktyg”, specificerar hemsidan”. Vilken tur att fransmännen gillar statistik!

Vill du kika på din favoritvingård så går du in på hemsidan www.agencebio.org/cartobio/ så får du upp en karta över Frankrike. Se till att den gröna rutan ”En agriculture biologique” är vald och välj sen att se vinodling genom att aktivera ”Filtrer par cultures” och välj där enbart den lila ”Viticulture”. Zooma sen in i kartan på ”vanligt sätt” för att se dina favoritgårdar i Provence och alla andra områden i Frankrike!

Lila områden visar ekologisk vinodlingsmark i vinregionen Provence.

OBS! Du har väl tecknat dig för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter? Har du redan gjort det så tipsa dina vinintresserad

Provenceexperten Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och ”The Wines of Provence – Tricolour”.

2 Kommentarer on “Det ekologiska Provence

  1. Hej Otto,
   Tyvärr får jag ingen info från hemsidan om att det finns en ny kommentar så jag hittade detta först nu.

   Bra fråga! Data gäller för vinodlingen, det står exvis att det gäller för parceller, det blir nog för komplext om data även skulle gälla för alla de slutliga vinerna. Men jag utgår från att har man satsat på att under tre år konvertera till ekologisk odling med allt detta innebär så har jag svårt att se att man inte gör det samma för vinifieringen.

   För 10 år sedan så infördes att kraven för ekologiska viner gäller både för vinodlingen och vinifieringen, reduktion av tillsatt svavel med ca 1/3 och 45 tillåtna processhjälpmedel och tillsatser mot 63 vid konventionell vinifiering. Så den stora förändringen ligger i vinodlingen, exvis tillåtna medel mot bladmögel, botrytis etc. där en stor del av skörden riskerar att ”gå förlorad” vid problematiska år.

   Kul att du uppskattade inlägget
   Hälsar
   Göran

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *