– Recensioner engelska versionen

Mer fullständiga recensioner av ”The Wines of Provence – Tricolour” hittar du nedan.


Recension av The Wines of Provence – Tricolour
När jag blev ombedd att presentera Provences viner för några månader sedan, stod det snabbt klart att det fanns få heltäckande, uppdaterade guider till regionen. Tack och lov då för den här boken som, som man kan föreställa sig utifrån författarens namn, har översatts från originalsvenskan.

Det är ett omfattande uppslagsverk, snarare än en coffee table-book, som ger massor av användbar information om klimat, terroir och vinframställning i regionen, samt massor av detaljer om rosévinframställning, som nu står för nästan 90 % av produktionen. Det finns för övrigt ett kapitel med titeln ”För mycket rosé?”.

Det finns också producentprofiler, listade efter appellation, som är fulla av användbar information, samt färgkartor och statistik i överflöd.

Förutom dessa användbara standarder finns det några oväntade ögonblick också, som en intervju med Lars Torstensen, svensk vinmakare och dåvarande chef för Château d’Esclans, dagarna innan det köptes av Sacha Lichine.………

De stora appellationerna Bandol (även om rosé nu dominerar även här), Cassis, Bellet och Palette bör inte förbises och den här boken ger en viktig påminnelse om att de finns.

Sammantaget är detta en mycket användbar bok för vinutbildare (och författare) som vill ha omfattande och detaljerad information om en region som vi förmodligen alla känner oss bekanta med, men som kanske inte riktigt ”känner”.

Förutom den här boken producerar Göran även den mycket användbara webbplatsen Wines of Provence.”

Heather Dougerty – AWE Association of Wine Educators, 2022-09-30


Nödvändig läsning ”The Wines of Provence – Tricolour”, förhöjd vinkunskap.
Göran Boman, författare till The Wines of Provence – Tricolour, är baserad i Sverige, långt från Provences vingårdar. Göran är dock en vinälskare och i den här boken täcker han in 58 vinproducenter och rekommenderar 338 viner, inte bara roséviner. Använd boken som en guide för att upptäcka dessa viner och producenterna. Hans mål är att fördjupa din kunskap om allt som är värt att veta om vinerna i Provence
.

Boken är unik; det finns ingen liknande publikation på engelska eller ens på franska. The Wines of Provence – Tricolour fick ett Gourmand award-pris 2020 och är nu ”Bäst i världen” inom kategorin franska viner….

Om du planerar en vinfokuserad resa i Provence är den här boken en utmärkt resurs….

Jag skulle säga att boken är både för experter och nybörjare. Experterna hittar många fakta och intressanta detaljer samt rekommenderade producenter och viner. Trots alla fakta är det en lättläst, rikt illustrerad bok…. ”

Läs hela recensionen och intervjun med mig HÄR.
Carolyne Kauser-Abbott, perfectlyprovence.co


Den kompletta guiden över Provence-viner
Är man som jag förtjust i södra Frankrike så packar man med sig ett exemplar av Göran Bomans bok om Provence-viner. Den finns i en svensk eller engelsk utökad version.
Denna bok innehåller allt som är värt att veta om Provenceviner ner på minsta detaljnivå. …. Tonvikten i boken är att presentera ett antal producenter i varje del av Provence. Dessa avsnitt innehåller detaljerad information om vinerna de tillverkar, vilka druvkombinationer vinerna innehåller samt provningsanteckningar….
……. Att bläddra i boken har i varje fall ökat min längtan efter att resa runt i Provence och med boken som guide upptäcka nya vingårdar.
Läs hela recensionen HÄR.

Kristina Svensson, www.tomatsallad.nu


Kudos till Göran Boman, svensk författare till The Wines of Provence – Tricolour, för hans Gourmand World Cookbook Award – ta reda på mer om hans imponerande bok och pris i Wine Snoop Report.

Wine Snoop Rapport:
Svensk vinförfattare vinner eftertraktade priset för sin bok om Provence viner.

Göran Boman hedrades nyligen med det prestigefyllda internationella Gourmand World Cookbook Award för sin bok The Wines of Provence – Tricolour från 2019 där boken blev ”Best in the World” i kategorin ”Franska Vin”! Jag lärde mig att denna tävling har liknats vid filmens på Oscarsgala. Woo-hoo, Göran Boman!

Denna mycket informativa och välskrivna bok täcker Provence viner, och då inte bara rosévinerna utan även de vita och de röda som ofta försummas av vinförfattare.  Femtiosju producenter och 340 viner nämns. Den innehåller detaljer om historia, vinframställning, druvsorter och de olika terroirerna i denna vinregion. Dessutom skriver Boman om alla nio appellationer av Provence.  Hur många Provence entusiaster kan ens nämna alla nio appellationer?

I juli 2019 släpptes den engelska versionen av The Wines of Provence – Tricolour. Denna version sitter på en framträdande plats i min bokhylla och har varit en utmärkt resurs.

Boman har studerat vin i 25 år.  Han har länge varit medlem i Munskänkarna, svenska föreningen för att prova och studera vin. Boman klarade munskänkarnas examen på högsta nivå, motsvarande betyget Sommelier. Han skriver bloggen, WinesofProvence.org, på svenska med betydande delar på engelska – tillräckligt för att motivera engelsktalande att definitivt ta en titt.

Gourmand World Cookbook Awards grundades 1995 av Edouard Cointreau, vars förfader uppfann det hemliga orangelikörreceptet, och Gourmand Awards internationella jury delar ut priser till världens bästa kok- och vinböcker varje år.
Susan Manfull – Provence Vin Zine


Det är en mycket välkommen bok med allt om de utmärkta vinerna från ”vårt lokala område”. Rekommenderas starkt!
Hela recensionen hittar du på länken nedan:

Otto Fabricius, Club Danois


”Det finns många böcker om viner i Provence. Varför är då detta den bok som varje entusiast och professionell bör ha i sin bokhylla? Boman har lagt all sin kunskap på detta område i en välordnad 280-sidig bok. Det handlar inte bara om rosé, som nu står för mer än 90 procent av produktionen. Vitt och rött som är av en kvalitativt hög nivå diskuteras också. Förutsättningarna är också idealiska för vitt och rött. Dessutom diskuteras alla aspekter av vin, druvor, historia, vinframställning och terroir och ett stort antal producenter (50+) beskrivs i detalj.

Mer än 50 producenter, vars bakgrund du redan vet efter att ha läst boken, och kan besöka. Inte bara de kända stora, men också små producenter som endast har 6 hektar, kvalitetsdruvor och ekologiska eller biodynamiska. För entusiasterna finns det omfattande beskrivningar av områdena och försök att gruppera jord och klimat med en viss typ av vindruva eller typ av vin. Det finns statistik och många detaljer för den professionella.

Kort sagt, en bok för att lära känna området och dess viner (ytterligare). Provence vinproducenter och CIVP kan vara nöjda med en sådan bok, där mycket beskrivs och förklaras. Ett utmärkt främjande av den stigande kvaliteten!”
André Sauerbier – Vinkonsult Provence


”Grattis, en mycket exakt bok.”
Gilles DELSUC, Vigneron & Œnologue på Domaine la Blaque


”Trots min varning att jag i princip fann ALLA vinböcker trista (undantag: Kermit Lynch, Adventures on the Wine Route) dristade han sig till att skicka mig sitt alster. Göran Boman: The Wines of Provence – Tricolour (2019; på svenska 2018).

 Felet är förstås mitt – jag saknar ”nördighet”. Tänder inte på alla dessa torra fakta om klimat, jord, appellationsbestämmelser. Vill också ha läsglädje, gestaltning.

Intressantast i GB:s bok fann jag en intervju med Lars Torstenson. Här får vi ”vara med”. Hade önskat mig fler såna möten…

 Samtidigt uppskattar jag presentationerna av de här lite mer udda distrikten, som Bellet och Palette. Bra och utförligt om producenter och viner.

”Kanske för mycket lärobok?” skriver Göran som dedikation. Ja, för mig. Säkert inte för andra. Boken fyller också en kunskapslucka. Bland mina många ”läroböcker” är det här den första renodlade om Provence.

 (Tillägg. Göran är 3-betygare hos Munskänkarna – betydligt tuffare att uppnå än den sommeliertitel som jämförs med på bokens baksida. Engelska upplagan vann nyss Gourmand Awards VM i kategorin ”French Wines”.)
Hans Artberg om Vin