– Recensioner engelska versionen

Fullständiga recensioner av “The Wines of Provence – Tricolour” finns nedan.


Kudos till Göran Boman, svensk författare till The Wines of Provence – Tricolour, för hans Gourmand World Cookbook Award – ta reda på mer om hans imponerande bok och pris i Wine Snoop Report.

Wine Snoop Rapport:
Svensk vinförfattare vinner eftertraktade priset för sin bok om Provence viner.

Göran Boman hedrades nyligen med det prestigefyllda internationella Gourmand World Cookbook Award för sin bok The Wines of Provence – Tricolour från 2019 där boken blev “Best in the World” i kategorin “Franska Vin”! Jag lärde mig att denna tävling har liknats vid filmens på Oscarsgala. Woo-hoo, Göran Boman!

Denna mycket informativa och välskrivna bok täcker provence viner, och då inte bara rosévinerna utan även de vita och de röda som ofta försummas av vinförfattare.  Femtiosju producenter och 340 viner nämns. Den innehåller detaljer om historia, vinframställning, druvsorter och de olika terroirerna i denna vinregion. Dessutom skriver Boman om alla nio appellationer av Provence.  Hur många Provence entusiaster kan ens nämna alla nio appellationer?

I juli 2019 släpptes den engelska versionen av The Wines of Provence – Tricolour. Denna version sitter på en framträdande plats i min bokhylla och har varit en utmärkt resurs.

Boman har studerat vin i 25 år.  Han har länge varit medlem i Munskänkarna, svenska föreningen för att prova och studera vin. Boman klarade munskänkarnas examen på högsta nivå, motsvarande betyget Sommelier. Han skriver bloggen, WinesofProvence.org, på svenska med betydande delar på engelska – tillräckligt för att motivera engelsktalande att definitivt ta en titt.

Gourmand World Cookbook Awards grundades 1995 av Edouard Cointreau, vars förfader uppfann det hemliga orangelikörreceptet, och Gourmand Awards internationella jury delar ut priser till världens bästa kok- och vinböcker varje år.
Susan Manfull – Provence Vin Zine


Det är en mycket välkommen bok med allt om de utmärkta vinerna från “vårt lokala område”. Rekommenderas starkt!
Hela recensionen hittar du på länken nedan:

Otto Fabricius, Club Danois


“Det finns många böcker om viner i Provence. Varför är då detta den bok som varje entusiast och professionell bör ha i sin bokhylla? Boman har lagt all sin kunskap på detta område i en välordnad 280-sidig bok. Det handlar inte bara om rosé, som nu står för mer än 90 procent av produktionen. Vitt och rött som är av en kvalitativt hög nivå diskuteras också. Förutsättningarna är också idealiska för vitt och rött. Dessutom diskuteras alla aspekter av vin, druvor, historia, vinframställning och terroir och ett stort antal producenter (50+) beskrivs i detalj.

Mer än 50 producenter, vars bakgrund du redan vet efter att ha läst boken, och kan besöka. Inte bara de kända stora, men också små producenter som endast har 6 hektar, kvalitetsdruvor och ekologiska eller biodynamiska. För entusiasterna finns det omfattande beskrivningar av områdena och försök att gruppera jord och klimat med en viss typ av vindruva eller typ av vin. Det finns statistik och många detaljer för den professionella.

Kort sagt, en bok för att lära känna området och dess viner (ytterligare). Provence vinproducenter och CIVP kan vara nöjda med en sådan bok, där mycket beskrivs och förklaras. Ett utmärkt främjande av den stigande kvaliteten!”
André Sauerbier – Vinkonsult Provence


“Grattis, en mycket exakt bok.”
Gilles DELSUC, Vigneron & Œnologue på Domaine la Blaque


“Trots min varning att jag i princip fann ALLA vinböcker trista (undantag: Kermit Lynch, Adventures on the Wine Route) dristade han sig till att skicka mig sitt alster. Göran Boman: The Wines of Provence – Tricolour (2019; på svenska 2018).

 Felet är förstås mitt – jag saknar “nördighet”. Tänder inte på alla dessa torra fakta om klimat, jord, appellationsbestämmelser. Vill också ha läsglädje, gestaltning.

Intressantast i GB:s bok fann jag en intervju med Lars Torstenson. Här får vi “vara med”. Hade önskat mig fler såna möten…

 Samtidigt uppskattar jag presentationerna av de här lite mer udda distrikten, som Bellet och Palette. Bra och utförligt om producenter och viner.

“Kanske för mycket lärobok?” skriver Göran som dedikation. Ja, för mig. Säkert inte för andra. Boken fyller också en kunskapslucka. Bland mina många “läroböcker” är det här den första renodlade om Provence.

 (Tillägg. Göran är 3-betygare hos Munskänkarna – betydligt tuffare att uppnå än den sommeliertitel som jämförs med på bokens baksida. Engelska upplagan vann nyss Gourmand Awards VM i kategorin “French Wines”.)
Hans Artberg om Vin