Lagringsbar rosé + enastående vitt lagringsvin

Letar du efter ett provencalskt rosévin som kan lagras och bara blir bättre med åren, 95/100 poäng för en 7 år gammal rosé, eller ett vitt vin som kan lagras med den äran i 32 år och då får hela 98/100 poäng, då ska du leta efter Clarendon vinerna hos Domaine Gavoty i Côtes de Provence!

Den ljusa friska och fruktiga provencalska rosévinstilen har blivit världsledande men som alltid så har medaljen en baksida, den kommersiella framgången har lett till att många av de massproducerade rosévinerna är enkla och inte klarar av att lagras då de faller samman och då helt tappar sin karaktär efter något år. Att kunderna i Frankrike vill ha den senaste årgången framgår tydligt då den tidigare årgången reas ut när den nya kommer.

Det var då glädjande att läsa artikeln om Domaine Gavoty i den ledande franska vintidningen La Revue du Vin de France. Deras allra mest seniora vinrecensent Pierre Casamayor, tidigare även önologiprofessor på universtitet i Toulouse, besökte i februari år Domaine Gavoty som är beläget i ett köldhål nära Brignoles i Côtes de Provence.  

Vingården har varit i familjen Gavotys ägo sen 1806 och det är nu Roselyne Gavoty som i åttonde generationen driver gården och som från och med nu även får hjälp av sin önologiutbildade son Antoine. Gavoty är kända för att vara en pionjär då de redan 1970 planterade den gröna Rolle druvan. Roselyne är även känd för sin kamp för bra roséviner istället för de teknologiska viner som är alltför vanliga.

Clarendon rosé. Pierre Casamayor inledde med att prova den då purunga årgången 2021 (92/100 poäng) som har en uttrycksfull doft av frukter med vitt kött, hallon och pomelo och med bra frukt i smaken. Årgång 2020 har precis börjat mogna (94/100 poäng) medan 2019 är fullt mogen (95/100 poäng) och 2015, dvs ett sju år gammalt rosévin (!), är en förebild och har en komplex och utvecklad stil (95/100 poäng).

Doften i det äldre vinet beskriver han med ”konfiterad frukt, antydan av honung lite rök och i munnen har vinet fyllighet och struktur med en kryddighet”.

Med ökande ålder så blir vinerna alltmer gastronomiska, dvs utmärkta till allt fler maträtter. Pierre avslutar med att beskriva Clarendon rosévinet som ”långt ifrån karikatyrerna/”strandvinerna” som finns i denna region, här är rosévinet avsett för bordet.”

Årgång 2020 och 2019. Den äldre årgången har fått mognadsfärg

.

Clarendon vitt. Om rosévinet kunde lagras så är det inget mot det vita Clarendon vinet. Pierre Casamayor provade igenom 14 årgångar ner till 1990 och vinerna får mellan 94/100 till 98/100 poäng och med ökande betyg med ökande ålder, det 32 år gamla vinet får toppbetyget 98/100 poäng.

Årgång 2020 (95/100 poäng) beskrivs med ”doft med mineral, torkade blommor, frukter med vitt kött och fänkål. Rund och fräsch smak, uttrycksfull eftersmak, ett vin att ta på allvar”

Clarendon blanc

Med ökande ålder kommer exempelvis toner av mineral, som petroleum eller flinta, konfiterad frukt, honung och tryffel.

Övriga viner som Pierre Casamayor provade var Gavotys Grand Classique vitt och rosé (båda 90/100 poäng), Carignan vinet Storia (92/100 poäng) samt de röda Clarendon vinerna (93 – 94/100 poäng) som behöver lagras sex till åtta år för mogna och ge sitt allra bästa.

Poäng, det var mycket poänguppräkning ovan (!) och ett vin som får mellan 90 och 95 klassas som ett högklassiskt vin och viner däröver som exceptionella viner. Samtliga Gavotys viner kan då klassas som högklassiska eller exceptionella.

Källa: La Revue du Vin de France, nummer 660 2022 maj

OBS! Du har väl tecknat dig för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter?

Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och ”The Wines of Provence – Tricolour”. Ett urval av de bästa vinerna från böckerna hittar du hos ProvenceSpecialisten, se även menyn ”VINER”.

2 Kommentarer on “Lagringsbar rosé + enastående vitt lagringsvin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *