Gröna roséviner?

De stora försäljningsställena för vin i Frankrike rapporterar stora försäljningsökningar för roséviner, jämfört med innan Covid så är de procentuella ökningarna tvåsiffriga. Rosé konsumeras alltmer och numera inte enbart när det är fint väder.

Det finns nu en stor oro för att det kommer att bli brist på roséviner senare i år. Just den ljusrosa färgen är attraktiv för kunderna och rosévinets ökade popularitet har lett till leveransproblem och kostnadsökningar för de klara transparenta glasflaskorna! För enklare viner kan detta lösas genom att sälja mer som Bag-In-Box eller tappa på PET, men hur göra med de mer exklusiva rosévinerna, vem vill köpa ett rosévin i en grön flaska, det blir som att köpa grisen i säcken.

En producent som har timat in det bra när detta problem nu uppstår är Château Galoupet i Côtes de Provence La Londe. Egendomen såldes i juli 2019 och är numera en del av Moët Hennessy LVMH:s avdelning Wines & Spirits, se blogg 2020-01-14. De introducerar för årgång 2021 sitt vin Nomade som är tappat på en platt PET flaska, med en plast som benämns Prevented Ocean Plastic (POP), ”100 % återvunnen PET som samlats in från kustområden där de annars riskerar att förorena havet”.

Foto: Château Galoupet


Sen är det inte bara tillgången på klara flaskor som oroar vinproducenter och branschen, det rapporteras om kraftiga kostnadsökningar för allt: bränsle, flaskor, pallar, förpackningar, logistikkris med exempelvis brist på förare….

Källa: Vitisphere, Château Galoupet

OBS! Du har väl tecknat dig för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter? Har du redan gjort det så tipsa dina vinintresserade vänner!

Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och ”The Wines of Provence – Tricolour”. Ett urval av de bästa vinerna från böckerna hittar du hos ProvenceSpecialisten, se även menyn ”VINER”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *