Färska nyheter från vingårdarna

Här kommer rykande färska nyheter om vingårdarna i Provence. Det är både fakta och lite kändisskvaller! Samtliga producenter finns med i min engelska Provence vinbok så nu får du uppdaterad information om Provence vingårdar.

 • Rosé d’une Nuit byter namn. Under många år har Domaine du Deffends, i Coteaux Varois en Provence, producerat sitt välkända och karaktärsfulla rosévin Rosé d’une Nuit. Tyvärr så hävdar nu Château la Coste, i Coteaux d’Aix-en-Provence, att de har ensamrätt till namnet.
  Om Deffends ska kämpa mot la Coste så blir det som David mot Goliat, det lilla familjedrivna Domaine du Deffends med endast 14 hektar mot Château la Coste som har, med Provence mått, enorma 125 hektar och som dessutom har verksamheter som hotell, spa och restaurang. Så för att satsa på sina kvalitetsviner istället för en kostsam rättslig process så kommer Deffends istället att kalla sitt vin årgång 2021 för Rosé du Deffends.

Domaine du Deffends Rosé d’une Nuit heter numera Rosé du Deffends
 • Angelina Jolie och Brad Pitt och deras Miraval. Följetongen fortsätter om skådespelarna och deras vingård Château de Miraval där de gifte sig 2014 för att redan två år därefter skilja sig. Vinproduktionen har hittills skett i ett 50/50 partnerskap med familjen Perrin, ägare till Château de Beaucastel i Châteauneuf-du-Pape.
  De har behållit vingården, dels för Brads passion för vin och dels för att det är en investering för deras barn. Men nu har Angelina sålt sina aktier till den ryske affärsmannen Yuri Shefler, ägare av den Luxemburg registrerade Spi-gruppen. Brad ser detta som ett svek mot deras överenskommelse att inte sälja sin andel utan att båda är överens om det så nu har Brad stämt Angelina…..

 • Domaine de Trévallon grundaren har gått bort. Ett av Provence stora rödviner kommer från Domaine de Trévallon, ett vin producerat av lika delar Syrah och Cabernet sauvignon. Grundaren Éloi Dürrbach gjorde sig känd för vinets storhet samt att han stod upp mot INAO myndighetens krav om att viner från AOP Les Baux de Provence endast får innehålla 20% av ”inkräktardruvan” Cabernet sauvignon, så följaktligen så klassade han ner vinet.
  Tyvärr så avled Éloi Dürrbach i november så nu får hans dotter Ostiane Icard föra traditionerna vidare utan råd från sin erfarne far.
Ostiane Icard får nu sköta vingården Trévallon utan stöd från sin far
 • Château Minutys marknadsföring. Vingården har under mer än 30 år drivits av bröderna Jean-Etienne och François Matton som är utbildade i management och önologi. Minuty har varit mycket lyckosamma i sin marknadsföring och producerar idag runt 4 miljoner flaskor per år varav en stor andel är Minuty M som produceras i deras vinfabrik utanför Brignoles.
  Nu verkar den lyckosamma marknadsföringen stanna inom familjen då Jean-Etiennes ekonomiutbildade dotter Anne-Victoire kommer att få ansvarsfulla uppgifter i företaget.
Minutys vinfabrik öster om Brignoles
 • Château de Crémat utökar. Det imponerande slottets vingård är det enda på Bellet kullen som ligger inom storstaden Nice. Vingårdarna och vinkällaren rustades för 20 år sedan upp av en holländsk affärsman som tyvärr gick i konkurs 2017 varefter egendomen såldes till Daniel Derichebourg, VD för ett återvinningsföretag. Nu har Derichebourg utökat sina domäner då han även köpt in Domaine de Toasc på Bellet kullen så deras andel är nu 30% av Bellets vingårdsareal, tanken är att fortsätta driva dessa som två separata vingårdar.
  En kuriosa är Château de Crémats emblem med två sammanflätade C. Coco Chanel var en av gästerna på festerna som hölls för Rivierans societet under 1920-talet och enligt rykten fick hon sin inspiration från initialerna på Château de Crémat, två sammanflätade C, för att skapa logotypen för hennes prestigefyllda modehus…”
 • Pernod Ricard in i rosémarknade Moët Hennessy LVMH:s avdelning Wines & Spirits har sedan tidigare köpt Château de Galoupet, i Côtes de Provence La Londe och sedan även 55% av aktierna i Château d’Esclans i Côtes de Provence Fréjus med det storsäljande rosévinet Whispering Angel. Nu verkar det även som att Pernod Ricard ger sig in i Provence lukrativa rosévinsmarknad. Det ryktas om att de köper en majoritetsandel i den 200 hektar stora Grand Cru gården Château Sainte Marguerite i Côtes de Provence La Londe.
 • Bandol blir biodynamiskt. Som ni redan vetså är Provence det vinområde som har störst andel ekologisk vinodling i Frankrike. Ett ytterligare steg tas nu när de två Bandol producenterna La Bastide Blanche och Domaine de Terrebrune har börjat sin fyraåriga konvertering mot en biodynamisk certifiering enligt Biodyvin.

 • La Bégude i Bandol säljs? Ryktet säger att den kända och den högst belägna vingården i Bandol La Bégude är på väg att säljas till entreprenören Christian Roulleau, grundare av Samsic gruppen. Dagens delägare Guillaume Tari förnekar dock detta.
Guillaume Tari vid sorteringsbandet


Källor: anthocyanes.fr, La Revue du Vin de France, Vitisphere, Monaco Matin, BBC News


OBS! Du tecknar dig väl för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter?

Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och ”The Wines of Provence – Tricolour”. Ett urval av de bästa vinerna från böckerna hittar du hos ProvenceSpecialisten, se även menyn ”VINER”.

2 Kommentarer on “Färska nyheter från vingårdarna

 1. Hej Anders,
  Ja, det går att köpa de flesta av ProvenceSpecialistens viner, vissa får vi dock inte sälja i Frankrike enligt överenskommelse med vinproducenterna.

  Jag sänder mer information via e-mail.

  Vänliga hälsningar
  Göran

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *