Beskärning och vinbondens vedermödor!

När vi nu åker runt bland vingårdarna i Provence så är det en febril aktivitet ute på vinfälten. Den så viktiga beskärningen av vinrankan är på gång på många ställen.

Beskärningssätt. I Provence är det i princip bara två beskärningssätt som är tillåtna, Gobelet, en friväxande buskform som kommer från det franska ordet för bägare (Gobelet) samt Cordon de Royat, där den dubbla formen med ”armar åt båda hållen” är den vanligaste.


Gobelet beskärningen ger en mer tredimensionell form som kan skydda druvklasarna mot den brännande solen vilket annars kan ge toner av kokt eller torkad frukt. Cordon de Royat beskärningen är mer arbetskrävande då skotten senare måste bindas upp på stålvajrar, men gör samtidigt att vinrankorna kan skördas maskinellt.

När man ser den manuella druvskörden så ser det ganska tröstlöst ut med rad efter rad av druvor som ska skördas på kort tid, så det krävs ett stort och glatt gäng under skörden om det inte sker maskinellt. På samma sätt så ser det tröstlöst ut under beskärningsarbetet, men även här så är det ju ett helt gäng ute och beskär.

 
Det blir många tusen beskärningsklipp per dag och person och det gäller att det blir rätt, dvs att rätt antal sporrar sparas och med rätt antal ögon på varje sporre. Hur många sporrar och ögon det får vara styrs av appellationsbestämmelserna där speciella regler gäller för vinrankor äldre än 25 år…. Allt detta för att på sikt bygga upp en vinranka med rätt form och som i slutänden ger bra druvkvalité.

Som tur är för personalen så finns numera batteridrivna sekatörer! Vinfältet i bilden ovan förefaller att vara en ”hybridbeskärning”, antagligen så var vinfältet ursprungligen beskuret som en Gobelet men det har formats om mot Cordon de Royat för att kunna bindas upp på stålvajrar.

Under växtsäsongen så ser ju vinrankan kraftig ut med alla sina skott med druvklasar men när löven fallit av så påminner det om en lurvig hund som kommer upp från badet, dvs en ganska spinkig varelse. Sen är det fascinerande att vinrankan tål en så kraftig beskärning där i stort sett 100% av förra årets grenverk skärs bort.

                                                 

Tidpunkt för beskärning. Själv så beskär jag våra rosor i Sverige när björkarna har fått musöron, det är en balans mellan att inte klippa för sent så att man klipper bort energin i den stigande saven och att undvika frostskador. Men sådana gamla regler har med klimatförändringarna satts ur spel, till och med för beskärning av vinrankorna nere i det varma Provence!

Problemet är de större variationerna i vädret som varit de senare åren. Vintern 2020 var så mild så att de obeskurna vinrankorna började skjuta skott redan i mitten av januari vilket gör vinrankan frostkänslig och gör att energi/sav går förlorad vid den senare beskärningen. Frosten kom sen i slutet av mars med temperaturer ned till -7℃…

Men den värsta vintern på länge för Europas vin- och fruktodlare var dock 2021. I Provence låg dagstemperaturen i månadsskiftet mars/april över maj månads medeltemperatur, så vinrankorna trivdes och det knoppades och skotten sköt fart. Men sen kom natten 8 april med ner till -7,4℃ som tog död på många knoppar. Extra hårt drabbades de tidigt blommande Grenache vinstockarna.

Vid samtal med Roselyne Gavoty som leder Domaine Gavoty vid Brignoles, känt för att vara ett av Provence köldhål, så önskade hon att hon inte hade några Grenache vinstockar! Ett sätt att minska konsekvenserna av sen frost är att beskära senare, och då speciellt för den tidigt blommande Grenachen.

Delvis beskurna vinfält hos Domaine du Deffends

En mer arbetskrävande metod är att spara en eller två extra knoppar längst ut på grenarna. Dessa knoppar utvecklas snabbare än de mer lägre sittande knopparna och kommer det en köldknäpp så är det extraknopparna som tar stryk. Metoden innebär att en extra putsning av vinrankan behövs senare, oberoende av köldknäpp eller ej, då skotten från de extra knopparna skärs bort. För den mer intresserade finns mer att läsa på Lars Torstensons blogg Vinifierat.se där ännu en liknande metod beskrivs.

Ska tusan vara vinbonde. Det var härligt att vara i Provence i början av 2022, vädret var varmt och inget regn på 50 dagar, det första regnet kom först den 14 februari och då i form av ett kraftigt regn. Men för vinbönderna var denna torka inte bra, agronomerna rekommenderar därför att vinodlarna ska överväga vinterbevattning för att undvika så kallad ”fördröjd vårtillväxt” som kan minska årets skörd.

Som om det inte räcker med torkan så har värmen medfört att det vid beskärningsarbetet just nu har observerats att saven redan har börjat stiga i vinrankorna, något som Roselyne Gavoty var orolig för när vi hälsade på för två veckor sedan när värmen var som ”bäst”. Bådar inte gott om det kommer en kraftig köldknäpp!


OBS! Du tecknar dig väl för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter?

Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och ”The Wines of Provence – Tricolour”. Ett urval av de allra bästa vinerna från böckerna hittar du hos ProvenceSpecialisten, se även menyn ”VINER”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *