BOK UTMÄRKELSER

PROVENCE – MÅNADENS BOK

Europas äldsta och Frankrikes ledande vintidning ”La Revue du Vin de France” utser i varje tidningsnummer en ”Månadens bok”. I septembernumret 2021 utsågs ”The Wines of Provence – Tricolour” till månadens bok. Utöver den positiva utnämningen i sig så är detta extra anmärkningsvärt eftersom detta är första gången som en icke franskspråkig bok får denna utnämning.

Motivering till utnämningen: ”….Obs! De röda och vita vinerna, ofta bortglömda, nämns särskilt här … från Arles till Nice, har regionen inga hemligheter för honom. Hans kontakter med vinodlare och professionella är många och användbara.

Strukturen är oklanderlig: allt granskas, de femton provensalska druvsorterna, appellationerna, IGP områdena och 57 utvalda producenter, med flera hundra viner att välja mellan.”

VÄRLDENS BÄSTA VINBOK 2020

Den prestigefyllda internationella tävlingen Gourmand Awards har i april 2020 hedrat boken The Wines of Provence – Tricolour och boken kan nu använda titeln ”Best in the World” i kategorin ”French Wine”!

Gourmand World Cookbook Awards grundades 1995 av Edouard Cointreau, vars förfäder uppfann det hemliga apelsinlikörreceptet. Gourmand Awards internationella jury utser varje år världens bästa kok-och vinböcker. Tävlingen har jämförts med Oscarspriset för filmer och är inspirerad av de olympiska spelen och dess anda.

DE SVENSKA GOURMAND AWARDS PRISTAGARNA 2019 – FEST!

De svenska Gourmand Awards pristagarna 2019 firades i slutet av december i den franska ambassadörens residens i Stockholm. Vid firandet hedrades min fru Maria och jag som svenska vinnare i kategorin ”Franska viner” med boken ”Provences viner – Tricolour” – se firandet i den fina videon.


Recension av ”The Wines of Provence – Tricolour”:

Kudos till Göran Boman, svensk författare till The Wines of Provence – Tricolour, för hans Gourmand World Cookbook Award – ta reda på mer om hans imponerande bok och pris i Wine Snoop Report
Susan Manfull – Provence Wine Zine

….”Kort sagt, en bok för att lära känna området och dess viner. Provence vinproducenter och CIVP kan vara nöjda med en sådan bok, där mycket beskrivs och förklaras. Ett utmärkt främjande av den stigande kvaliteten!”
André Sauerbier – Vinkonsult Provence

”Grattis, en mycket exakt bok.”
Gilles DELSUC, Vigneron & Œnologue på Domaine la Blaque

Samtidigt uppskattar jag presentationerna av de här lite mer udda distrikten, som Bellet och Palette. Bra och utförligt om producenter och viner.
Boken fyller också en kunskapslucka. Bland mina många ”läroböcker” är det här den första renodlade om Provence.

Hans Artberg om Vin

Recension av ”Provence – Vita, röda och och även roséviner”:

… ”Allt diskuteras…. klassificeras som ett svenskt referensverk över den provensalska vinvärlden”.
Lars Torstenson, tidigare vinmakare på Domaine Rabiega i Provence

… ”en bok fylld med fakta. Men det är inte tungt att läsa, tvärtom.”
Ulf Jansson, redaktör för tidningen Munskänken

”Kort sagt, boken innehåller det mesta som kan vara av intresse för Provence entusiasten. Det är inte en bok bara för roséfantasten.”
Britt Karlsson, BKWine

Betyg 5/5
Elke Jung, Vinbanken