– Recensioner svensk version

Fullständiga recensioner av ”Provence – Vita, röda och och även roséviner” finns nedan.


Många kanske inte vet att det i världens mest kända rosévins-område, i sydfranska Provence tillverkas en hel del vita- och röda viner. Göran Boman, medlem i Munskänkarna och med många års erfarenhet samt stor kunskap, har skrivit boken “Provence – vita, röda och även roséviner”.

Som sektionsordförande och utbildningsansvarig hos Munskänkarna i många år har Göran Boman en gedigen vin-erfarenhet. När han tog föreningens svåraste och mest djuplodande utbildning som hos Munskänkarna heter tre-betygskurs, stärktes kunskaperna än mer.

Boman bestämde sig för att betygsuppsatsen om vinerna från Provence skulle bli en bok då det fanns så mycket mer att berätta. Som att det i det välkända rosévinsområdet också tillverkas fantastiska vita och röda viner.

Boken förklarar det mesta en intresserad vinturist kan tänkas funderar över. Frågor som besvaras är hur man tillverkar rosévin, varför rosévin har olika färgnyanser och vilka de vanliga druvorna i Provence är för vitt, rött eller rosé. Eller hur de vita respektive röda vinerna förmodas smaka – vinernas karaktär – eller mer om Provence i ett historiskt perspektiv med fokus på vin. Man kan läsa om klimat, jordmån, vinodling och om distrikten, de så kallade appellationerna.

Göran Boman presenterar och rekommenderar 43 producenter och har provat över 200 viner som listas under sina respektive vindistrikt. Att vinerna har en prisangivelse tycker vi är positivt (så länge uppgifterna är färska) och vi uppskattar också kartbilderna samt de personliga, trevliga fotona av vinmakarna i deras miljö.

Boken om vinerna från Provence är komplett, förklarande samt intressant och skriven av en kunnig författare på ett inbjudande sätt. Möjligen är språket inte det enklaste, fackord, för den som inte kan vin men som tur är följer nästan alltid en förklaring.

Vi gillar formatet, A5-storlek och att pärmen är mjuk vilket gör att boken passar utmärkt i ryggsäcken eller smidig hänger med när på språng mellan vingårdar och berg.

Provence – vita, röda och även roséviner” är en bok man inte kan eller vill missa om man är vinintresserad och ska besöka Provence.

Betyg: 5/5
Elke Jung, Vinbanken


”Provence —redan namnet är lockande. Hit kommer många svenskar både för besök och boende, inte minst munskänkar. Passande då att det nu kommit ut en bok som presenterar det vinodlande Provence. Till grund för boken ligger författarens tre-betygsuppsats inom Munskänkarna. Därmed förstår man att det här är en faktaspäckad bok. Ändå är den inte tungläst, tvärtom. Texten flyter bra vare sig den behandlar historia, geologi, druvsorter, vinodling och vinifikation och andra teknikaliteter.

Därefter följer en genomgång av Provences alla appellationer med beskrivande text, en faktaruta och – bra för oss som vill ha koll på geografin – en liten karta som visar var i Provence vi befinner oss mentalt. Här får jag erkänna att en del av appellationerna känner jag mest till bara till namnet och då blir boken som en riktig lärobok.

För varje appellation presenterar författaren också en eller flera producenter och deras viner i ett personligt urval. Boken är illustrerad med många men små foton. Ett större format hade gjort flera av dem bättre rättvisa. Men det är gnäll i marginalen. Bäst upplever man ändå Provence på plats. Med Görans bok som guide”
Ulf Jansson, redaktör för tidningen Munskänken


”Det här är sannerligen inget för den som låtsas vara intresserad, eller den som vill skryta med en bok på hyllan i köket eller på kaffebordet, den här boken går all in. Detaljer, siffror, berggrunder, druvor, klimatzoner… allt avhandlas och med det i tankarna samt det faktum att en i ämnet Provence-vin så väl insatt expert som ni vet vem intervjuas gör att ”Provence – Vita, röda och även roséviner” måste klassificeras som ett svenskt referensverk*) över den provencalska vinvärlden.

*) Många vingårdar presenteras bland all betydligt viktigare fakta, men kanske någon ändå tycker att ”varför är inte den gården med eller den…” Tja, det blir snudd på en annan bok om alla producenterna ska med och för egen del saknar jag inte den totala uppräkningen bara för att den ska vara med, dock ger envisa rykten vid handen att Göran Boman eventuellt är på väg in i sitt svarta hål igen och att han inte tänker komma tillbaka förrän han har den där mer kompletta producentlistan med sig.”
Lars Torstenson, vinmakare på Domaine Rabiega i Provence


”Rubriken verkar rättfram men kan faktiskt tolkas på två sätt: Antingen är författaren är ironisk med tanke på att nästan 90 % av vinerna i Provence är roséviner. Eller så vill han verkligen betona att boken inte bara handlar om rosévin. Det är ju annars lätt hänt om man skriver en bok om vinerna i Provence.

Författaren döljer inte att han är förtjust i de röda vinerna – och de vita – och gärna ser att de blir mer uppmärksammade. Att bara 7 % i Provence är röda viner idag är nedslående. Allra helst när man läser bokens ingående beskrivningar av jordmån och klimat. Förutsättningarna för att producera högklassiga röda viner är stora, vilket många producenter har bevisat och fortfarande bevisar. Den goda terroiren känns lite bortkastad på alla dessa roséviner.

Men Provence förtjänar ju ända den uppmärksamhet som den får genom denna bok. Det är en ganska komplett genomgång av regionens viner. Den kan användas som uppslagsbok eller, om man är på besök där nere, som utgångspunkt för planering av vinbesök. Ett 40-tal vingårdar beskrivs noggrant. Vissa är välkända och berömda, andra mindre kända. Även provningskommentarer finns med.

En stor del av boken handlar om Provence som region och som vindistrikt. Författaren beskriver appellationerna, både de nya, de som är på gång och de gamla. Han tar upp regionens obskyra cru classé-klassificering. Jordmånen och klimatet beskrivs ingående. De olika druvsorterna får alla en kort beskrivning liksom produktionstekniken för röda, vita och roséviner. Kort sagt, här finns det mest som kan vara av intresse för Provence-entusiasten. Det är inte en bok bara för rosé-fantasten.

Boken är faktaspäckad och med sin detaljrikedom riktar den sig framför allt till den upplyste konsumenten, den som redan är lite insatt i vinets olika mysterier. Faktum är att boken är en expanderad version av en s k trebetygsuppsats i Munskänkarna. Göran Boman är Munskänk sedan mer än 20 år.
Britt Karlsson, BKWineDet är en mycket välkommen bok med allt om de utmärkta vinerna från ”vårt lokala område”. Rekommenderas starkt!
Hela recensionen hittar du på länken nedan:

Otto Fabricius, Club Danois