Emmanuel Macron redan utnämnd!

Men presidentvalet är ju först i april? Det stämmer men President Macron har fått ett fint ”pris” av La Revue du Vin de France (LaRVF), Frankrikes ledande och Europas äldsta vintidning. Tidningen utser varje år personer inom ett antal kategorier. Häromåret utsågs Dominique Hauvette, på Domaine Hauvette i Les Baux de Provence, till årets vinmakare. Är du nyfiken på hennes viner så hittar du dem hos ProvenceSpecialisten.

ÅRETS PERSONLIGHET
I år utsågs president Emmanuel Macron till ”Årets personlighet” för sina insatser inom det franska vinområdet. Många presidenter har legat lågt med att stå upp för den franska vinnäringen som trots allt sysselsätter en halv miljon fransmän och som ger betydande exportintäkter.

President Macron
Wikimedia -OFFICIAL LEWEB PHOTOS

De tidigare presidenterna har legat lågt troligen p.g.a. lagen ”Loi Evin” från 1991, uppkallad efter dåvarande hälsoministern, som syftade till att minska konsumtionen av tobak och alkoholhaltiga drycker. Lagen har exempelvis inneburit mycket kraftiga begränsningar avseende reklam men mjukades upp 2015, drivet av den dåvarande Ekonomiministern Macron!

De två tidigare presidenterna utmärkte sig genom att Nicolas Sarkozy inte drack alkohol över huvud taget och socialisten François Hollande, kanske i ett försök att vara folklig och bli mer populär, auktionerade sommaren 2013 ut 1/10 av Elyséepalatset vinkällare för att ersätta prestigevinerna med billigare viner. Exempelvis såldes viner som Petrus 1990 och totalt drog auktionen in 700 000 EURO.

Elyséepalatset
Wikimedia – Chabe01

Så det är först nu som Frankrike har en president som står bakom vinindustrin och som han dessutom är stolt över. Han försvarar även den franska livsstilen och deklarerar att ”en måltid utan vin är en trist måltid”. Undrar vilken kandidat som vinbönderna röstar på i april?

COUP DE COEUR
Ytterligare ett pris ”Coup de Coeur” (Toppval) fick bokhandeln Athenaeum som ligger mitt emot Hôtel – Dieu i Beaune. De har hela 3000 bokreferenser inklusive min bok ”The Wines of Provence – Tricolour”, kanske den bidrog till priset….

Källa: La Revue du Vin de France no 657


OBS! Du tecknar dig väl för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter?

Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och ”The Wines of Provence – Tricolour”. Ett urval av de bästa vinerna från böckerna hittar du hos ProvenceSpecialisten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *