I vingården – Torka!

TORKA

Nästan hela Frankrike har råkat ut för en kraftig torka redan nu i inledningen av sommaren och i en fjärdedel av departementen råder olika grader av bevattningsbegränsningar! Vintern var torr och redan i februari så uppmanades vinodlare att bevattna, de som gjorde det då är nog tacksamma idag för från 1 maj fram till skörden råder bevattningsförbud i AOP vingårdar, såvida man inte får dispens men då måste det ju även vara tillåtet med tanke på vattentillgången!

Värst drabbade är södra Rhône dalen, Provence och Korsika där det under året i vissa delar kommit så lite som 70 mm nederbörd mot ”normalt” runt 270 mm. Men även Alsace, Bourgogne, Champagne, Cognac är drabbade. De vinområden som klarat sig bäst är Aude och Hérault i Languedoc som fått 200 – 400 mm regn.

Redan i slutet av april så varnade Gilles Masson, chef ”Centre du Rosé Recherche et Expérimentation”, att Provence rosévinsproduktion kunde minska med 10% på grund av torkan och det har ju inte blivit bättre efter april. I slutet av maj slogs dessutom i Provence ett 80-årigt värmerekord, +32,7℃ som ju gör att eventuell nederbörd dunstar bort snabbt.

Eftersom torka tyvärr har blivit vanligt i Provence så gör myndigheten INAO det nu möjligt att experimentera med nya druvsorter, exempelvis de inhemska Rousseli (f.d. Rosé du Var) och Caladoc som är en korsning mellan Grenache och Malbec. Även ”utländska druvsorter” ingår i experimenten som de grekiska röda druvorna Agiorgitiko och Xinomavro samt rosédruvan  Moschofilero, den italienska röda Nero d’ Avola och den vita spanska Verdejo.

I VINGÅRDEN

Det finns under hela året saker att göra i vingården och det som kan vara aktuellt nu är att plöja bort ogräs. I Provence vingårdar är jorden när det är torrt ofta hård som betong så det blir kämpigt för skivorna på maskinerna att få bort ogräset.

En Ecocep ”plog” hos Domaine de Brescou där skivan tar bort ogräset mellan vinstockarna medan den spar ogräset mellan vinraderna

Sen behöver onödiga skott gallras bort och kortas in (franska ébourgeonnage) under våren och försommaren och även bindas upp till ståltrådar för den ofta förekommande Cordon de Royat uppbindningen och det är uppbindningen som möjliggör maskinell skörd. Vidare att bladverket trimmas för att underlätta luftcirkulation och solbelysning på druvklasen för att på så vis minska risken för svampsjukdomar.


Spretig vinranka Innan gallring och uppbindning

Lite senare kan det bli aktuellt med toppning av vinrankan (fr. écimage).

Toppning av vinrankan på gång hos Château de Calisse

Källor: Vitisphere, Internaute, Region Sud

OBS! Du har väl tecknat dig för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter? Har du redan gjort det så tipsa dina vinintresserade vänner!

Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och ”The Wines of Provence – Tricolour”. Ett urval av de bästa vinerna från böckerna hittar du hos ProvenceSpecialisten, se även menyn ”VINER”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *