Frost igen!

Återigen har frosten slagit till i Frankrike och orsakat skador på vinrankorna men ännu värre för fruktodlingarna. Förra året var det värsta på många år så nu hade vinodlarna förberett sig med allehanda olika metoder som att beskära vinrankorna senare och i vinfälten ha brännare, fläktar, vindtorn med brännare mm för att minska kölden.

Credit foto: Frolight Systems

Bilden ovan visar ett system från Frolight Systems som med infraröd strålning skyddar vinrankorna från frostangreppet, givetvis kontrolleras systemet via en app i vinbondens smartphone!

Det var de två första helgerna i april som frosten slog till och speciellt den första var den kallaste. Några av de distrikt som drabbats hårdast är Cahors, Bordeaux, Chablis, Bourgogne, Loiredalen och Champagne som hade temperaturer ner till -7℃. Hur stora förlusterna kommer att bli är för tidigt att bedöma men uppfattningen verkar vara att det blir mindre är 2021, delvis tack vare att knoppningen var senare än det tidiga 2021.

Provence har klarat sig relativt bra tack vare Mistralen och temperaturer på bara några få minusgrader, de värst drabbade vingårdarna är de som är lågt belägna där kylan kan ”rinna ner”.

Jag talade med Roselyne Gavoty på Domaine Gavoty, som ligger i ett köldhål nära Brignoles, och de hade för två dagar sen fortfarande frost men de har klarat sig från skador eftersom vinrankorna ännu inte hade knoppat sig. Men Roselyne lägger till att 2016 hade de frost 21 april…


OBS! Du har väl tecknat dig för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter?

GLAD PÅSK önskar

Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och ”The Wines of Provence – Tricolour”. Ett urval av de bästa vinerna från böckerna hittar du hos ProvenceSpecialisten, se även menyn ”VINER”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *