Lagringsviner från Provence

De flesta anser att i Provence så är det bara Bandol som har den rätta terroiren för att kunna framställa lagringsdugliga kvalitetsviner men här kommer två färska exempel på att det även i andra delar av Provence går att framställa viner som galant klarar minst 20 år.

Domaine Rabiega

Det första lagringsvinet är från den numera återigen svenska vingården Domaine Rabiega i Côtes de Provence. I samband med att vi deltog i sorteringsarbetet vid skörden så lyckades vi övertala vinmakaren Lars Torstenson att leta reda på en flaska Clos Dière Cuvée I från 2003. Ett ekfatslagrat Syrah vin som fått extremt bra kritik där exempelvis årgång 1990 kom trea i Gault&Millaus ”Olympiade du vin” före storheter som Penfolds Grange, Jaboulet och Guigal.

 Just 2003 var en extremt varm årgång som anses vara snabbmognande och lite klumpig. Men vinet visar sig ha en fräschör med toner av torkade söta bär, kryddor och kaffe. Även i munnen upplevs vinet som friskt med en bra syra och silkeslena tanniner, en lång eftersmak som mer präglas av bär än fat. Ett 19 år gammalt vin med en otrolig fräschör, ett vin som åldrats med behag och som visar att kvalitetsvin även kan produceras i Côtes de Provence!

Det finns ett antal flaskor kvar av vinet och för att kunna provsmaka vinet behöver du hitta de lyckliga stjärnkrogarna i Frankrike som kommer att erbjudas vinet!

Domaine du Deffends

Via mina kontakter med producenten Domaine du Deffends, i Coteaux Varois en Provence, så blev jag nyligen inbjuden till en vertikalprovning av deras kvalitetsvin Champs de la Truffière. Inbjudan var sänd till cavister och sommelierer och sen till mig! Kände mig lite liten när sommelieren på Hotel du Paris i Monte Carlo berättade att de har mer än 350 000 flaskor i sin källare.

Domaine du Deffends vingård

Vinet består av ungefär lika delar Syrah och Cabernet sauvignon med jäsning på betongtank och där vinet från Cabernet druvan lagras 12 månader på 500 liters demi-muid fat. Även om vinet består av nästan 50% Cabernet så jobbar vinmakaren med att de ibland övertydliga Cabernet tonerna inte får ta över. För att bevara alla aromerna i vinet så är vinet inte klarnat och bara lätt filtrerat.

När jag åkte till provningen så trodde jag att det handlade om att prova fyra årgångar men vertikalprovningen visade sig omfatta hela 12 årgångar ända ner till 1996.

Ägarinnan Ann Lanversin och vinmakaren Franck Alazard

Som ungt har Champs de la Truffière en nyanserad kryddig doft med svarta vinbär, björnbär, blåbär, hallon och en aning grön paprika och med fina kryddor som peppar och lakrits. I munnen så känns först den härliga frukten men sen kommer mjuka men tydliga tanniner. Vinet har en frisk syra och en medelfyllighet som gör att smaken är frisk med röd frukt och med en mycket lång eftersmak. Ett nyanserat kryddigt medelfylligt vin som har mycket karaktär.

Men hur blir då vinet när det lagras? Vinets röda färg som kan ha lite blåstick som ungt ljusnar och får enorange kant. De primära fruktiga aromerna från druvan utvecklas och går efter 8 – 10 år över till en härlig bouquet med torkad frukt, undervegetation, tryffel och ibland lite söt lakrits. De ganska strama tanninerna mjuknar samtidigt som vinet får en viss sötma.

Det är alltid svårt att gissa ursprung på äldre lagrade viner men för Truffière får man en känsla av mogen Bordeaux. Det som är fascinerande med vinerna är att de fortfarande är så fräscha! Dessutom är vinstilen konsistent över alla åren trots att det har varit fyra olika vinmakare.

12 goda årgångar!

OBS! Du har väl tecknat dig för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter?

Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och ”The Wines of Provence – Tricolour”. Ett urval av de bästa vinerna från böckerna hittar du hos ProvenceSpecialisten, se även menyn ”VINER”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *