Vermenti – No

Framöver kommer ni att höra ännu mer om den vita kvalitetsdruvan Rolle. Druvan ger viner med aromatisk doft med vita blommor, citrusfrukter, gråpäron och exotiska frukter. Mjuk och behagligt fyllig konsistens och aromatisk smak med aning gräddighet och vinet blir aldrig tungt eller platt eftersom syran bevaras väl även i varmt klimat samtidigt som alkoholhalten inte drar iväg.

Rolle druvklase. Photo Wikimedia Author Magnetto

På en del provencalska vinflaskor har det stått att dessa viner är framställda på Vermentino druvan och studerar man tidigare appellationsregler så står det just Vermentino. Men vi har ju vårt kära EU med sina regler och enligt deras regelverk för märkning avseende ursprungsbeteckningar från 2008 och sen 2018 så är det nu stopp med att märka vinerna med Vermentino.

Bakgrunden är de två ”appellationerna” på Sardinien, Vermentino di Gallura och Vermentino di Sardegna, och då Vermentino ingår i namnen så får därmed inte Vermentino ingå i märkning av andra produkter.

Det bästa Rolle vinet

Rolle är redan Provence vitvinsdruva nummer ett och den är till största delen etablerad under det namnet. Men Vermentino är på gång även i Languedoc där den anses vara en extremt bra kvalitativ framtidsdruva och där är det upprörda känslor över att behöva byta Vermentino namnet mot Rolle.

Källa: Vitisphere

OBS! Du har väl tecknat dig för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter?

Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och ”The Wines of Provence – Tricolour”. Ett urval av de bästa vinerna från böckerna hittar du hos ProvenceSpecialisten, se även menyn ”VINER”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *