Provence Årgångar

I mina Provence vinböcker så finns ett kapitel med årgångsbedömningar av vinerna och den senare boken ”The Wines of Provence – Tricolour” redovisar ett preliminärt omdöme fram till årgång 2018 som fick 14/20, baserat på prov av unga viner, och som senare ökade till 15/20 poäng. Omräknat till en ”femgradig stjärnskala” så blir detta runt 3,5 stjärnor.

Men hur har då de senare årgångarna varit? Årgång 2022 är mycket lovande och kommer sannolikt att landa på 4 stjärnor, dvs en stor årgång. Bedömningar för övriga årgångar hittar du nedan, allt för att du som bokköpare ska kunna hålla dig uppdaterad..

Hur mycket kan man sen lita på sådana bedömningar? Det blir ju ett slags medelvärde för hela Provence vinområden/appellationer/klimatzoner och medelvärdet blir ju även ett snitt för de ambitiösa vinmakarna som sätter kvaliteten i absolut första hand och för de som satsar på volym. Även en besvärlig årgång kan ju ge mycket bra viner genom seriöst vingårdsarbete och noggrann sortering vid skörden.

2022
Preliminär bedömning: Det varma och extremt torra vädret har gett mycket friska och koncentrerade druvor utan angrepp av bladmögel.

Extra viktigt för 2022 är att skörda vid rätt tidpunkt innan syranivån droppar och att vingården inte drabbats alltför mycket av vattenstressen så att druvmognaden är ojämn. Bl.a. Côtes de Provence fick undantag från bevattningsförbudet fram t.o.m 15 augusti men det gällde då att vinbonden passade på innan det blev ett generellt bevattningsförbud i området!

2021
Den förödande frosten en vecka in i april, efter en varm period, orsakade förödande skador på vinrankans knoppar, speciellt drabbades den tidigt blommande Grenachen hårt. Områden nära kusten och de kallare nordliga områdena klarade sig bättre. Sommaren var mycket torr men inte alltför varm, förutom en värmebölja i augusti då den centrala delen av Côtes de Provence drabbades av den största skogsbranden sen 2003.

Den varma men framförallt mycket torra sommaren gav friska koncentrerade druvor där mjöldaggs­angreppen i stort sett uteblev. Men det är frosten som ställer till det, den andra generationens druvklasar på vinrankan (s.k. grappillons) kompenserar till viss del för frostangreppen, men dessa druvor har inte haft lika lång tid att mogna som den första generationens druvor.

Så varken den så kallade skalmognaden eller druvmognaden, då sockret bildas, är klara så smaken på en sådan druva är både sur och kartig när de andra druvorna är mogna och goda. Som nämnts ovan så går det att göra kvalitetsviner, men det gäller då att en noggrann sortering görs vid skörden.

I rosévinerna saknar jag frukt och fyllighet, få når upp till sin normala bästa nivå, troligen beroende på den ojämna druvmognanden hos ”arbetshästen” för rosévinerna dvs. Grenchedruvan, så rosévinerna drar ner betyget.

2020
Året inleddes besvärligt med en varm vinter och med frost sista veckan i mars som gav skador. Följdes sen av en blöt vår som ledde till mjöldaggsangrepp (mildiou). Men sen kom äntligen sommaren med behaglig värme och utan kraftiga värmeböljor och dessutom så var nätterna kalla vilket bevarar syran i druvorna och ger fräscha viner.

En solig årgång med bra koncentration som balanseras av en bra syra, dvs fräscha viner. Bra lagringsbarhet.

2019
Säsongen 2019 var gynnsam med en relativt torr och varm sommar men med tre kraftiga värmeböljor som dock inte drabbade Provence lika hårt som i Languedoc.

Druvorna var i perfekt kondition med bra koncentration och bra balans mellan frukt och syra, en ”solig årgång” men med viner som ändå är friska och fräscha. Bra lagringsbarhet.

2018
Det medelmåttiga betyget beror på att våren och sommaren var extremt blöta och att den upptorkande Mistralvinden var mindre frekvent som gav problem med mjöldagg (mildiou).

Vinerna blir då gärna lite mindre fylliga och riskerar att vara urvattnade. Bör drickas ganska unga. Rosévinerna är dock bra.


OBS! Du har väl tecknat dig för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter? Har du redan gjort det så tipsa dina vinintresserade vänner!

Provenceexperten Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och ”The Wines of Provence – Tricolour”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *