Det första helt ekologiska franska vinområdet!

Som ni redan vet så är ju vinregionen Provence bäst i Frankrike avseende andelen ekologisk vingårdsareal. Hela 24 % av arealen är ekologisk, eller under konvertering till att bli ekologisk, vilket är två gånger så mycket som det franska genomsnittet.

Så nu så siktar, enligt CIVP Éric Pastorino, vinområdet Côte de Provence på att under 2030 vara 100% certifierade ekologiskt eller enligt den ”nya” (10 år gamla) HVE certifieringen. HVE står för högt Miljövärde” (HVE Haute Valeur Environnementale) och har under de senaste åren blivit en alltmer tillämpad miljöcertifiering i Frankrike.

Men redan nu är den första appellationen i Provence 100% ekologisk, nämligen AOP Les Baux de Provence. Under många år så har det bara varit en enda vinproducent, Mas Sainte Berthe, som inte varit ekologisk eller biodynamisk men nu har även de startat sin konvertering för att bli ekologiska. Trendbrottet kom då vingården fick en ny ansvarig person. Mas Sainte Berthe slutade dock med kemisk ogräsbekämpning redan för tio år sedan och har sedan dess tillämpat ”Viticulture raisonnée” där bekämpningsmedel bara används punktvis vid konstaterad sjukdom och inte preventivt.

Uppdatering 2022-11-22: Les Baux de Provence är från 2023 den första 100% ekologiska appellationen i Frankrike. Den följs under 2023 av Calvi på Korsika.

Årets vinmakare 2020, Dominique Hauvette, har i många år tillämpat biodynamisk odling. (Foto: La Revue du Vin de France)


Besökstips: Har ni inte besökt Les Baux och dess gamla borg så rekommenderas det starkt även om ni inte kommer att vara ensam där. Mycket intressant är även ”biografen” Carrières de Lumières som ligger rakt under borgen. På väggarna i ett gammalt stenbrott visas just nu ett bildspel med verk av Cézanne och Kandinsky.

Källa: Vitisphere och La Revue du Vin de France

OBS! Du tecknar dig väl för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter? Berätta också för dina vinvänner om hemsidan!

Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och ”The Wines of Provence – Tricolour

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *