Provence vinområden – Bandol

Bandol

Provence mest kända område!

Bandol (© Copyright Rouge Provence 2014)

Vid Medelhavet strax öster om Marseille ligger byn Bandol, som har gett namn till appellationen som ligger som i en stor amfiteater som är öppen mot havet och eftersom den kalla Mistralvinden hinder av Sainte-Baumemassivet så är klimatet varmt och påverkat av havet, dvs. ett idealisk klimatt för Bandols karaktärsdruva Mourvèdre som behöver mycket värme för att mogna. Vinodlingen är ofta på terrasser, lokalt kallade "restanques", för att underlätta vingårdsarbetet och undvika jorderosion.

Inom området finns ett flertal lämningar som vittnar om den vinodling som romarna hade och då viner till skeppades ut från staden Bandol. Hamnen i kuststaden Bandol anlades 1754 bara för vinexportens skalle, innan dess så kastades vintunnorna i havet och väntande fartyg plockade sen upp dem. Viner skeppades i början av 1800-talet från Bandol till Italien, Nordeuropa och Amerika.

Området har under flera århundranden vara känt för sina röda viner som utvecklas väl med lagring. Exempelvis så sa den franske kungen Ludvig den XV att en dag utan Bandol vin är en förlorad dag. Rödvinerna (rödvinerna) ska lagras minst 18 månader på fat än traditionellt har gjorts på stora foudres män det finns även en mer modern stil där man lagrar på mindre fett.

Här produceras siffror, som i de flesta områdena i Provence, mest roséviner. Rosévinerna är fylligare och har mer struktur och karaktär vad som är vanligt i Provence.

De röda vinerna har en mörk röd färg, nästan svart, och passar till kraftig matta, perfekt till grytor och vilt. Man möts av en intensiv frukt som påminner om björnbär och plommon med inslag av örtkryddor och animaliska köttiga toner och ibland även ladugård, det senare p.g.a. Mourvèdre druvans reduktiva karaktär och med en härlig syra och tuffa tanniner. Unga viner som kan vara reduktiva tjänar på några timmars luftning. Vinerna kan ofta lagras i 20-25 år eller mer och många behöver 7 år för att utveckla den härliga boqueten av tobak, läder, torkad frukt, viol, kryddor som lakrits, peppar, ingefära och kanel inramning.