Provence vinområden – Les Baux de Provence

Les Baux de Provence

Frankrikes mest ekologiska vinområde

Les Baux de Provence (© Copyright Rouge Provence 2014)

En relativt ny och liten appellation i den allra nordvästligaste delen av vinregionen Provence. dominera Här dominerar de röda vinerna och hela 85% av odlingen sker ekologiskt eller biodynamiskt. Det är bara en som producent tillämpar "Viticulture Raisonnée" och om den producenten övertalas så kan bli den första appellationen i Frankrike som är 100% ekologiskt.

Appellationen ligger mitt i de kalkrika Alpillebergen, en 24 km lång bergskedja som når upp till 493 meter höjd. Les Baux, som betyder liten klippa, har dessutom till namnet bauxit, en rödbrun jord- eller bergart huvudsakligen av aluminiumhydroxidmineraler som kan användas för aluminiumframställning, och som man först fann här på 1800-talet.

Klimatet är mycket varmt, t.o.m. så varmt så att Mourvèdre druvan mognar, och med lite mer regn under vår och höst än som är vanligt i Provence. Det är speciellt vingårdarna som ligger söder om Alpillerna som har den högsta temperaturen och de röda vinerna norr om bergskedjan har därför 1% lägre alkoholhalt. Vinerna har ett högt högt rykte och de finns på många kända restauranger. De (av de) bättre röda vinerna tjänar på att lagras 5 – 6 år.