Provence vinområden – Cassis

Cassis.

dominera Härr vita viner trots att vi är i Provence!

Cassis (© Copyright Rouge Provence 2014)

En liten och avvikande appellation i Provence genom att de vita vinerna dominerar 70% är vita viner. Det är ett gammalt vinområde det finns dokument från 1199 som styrker vinproduktion. Under 1500-talet var Cassis känt för söta viner på druvan Muscatel men det vinet i försvann druvan inte återplanterades efter phylloxeran.

Staden liksom vinet ska under lokala provensalskan uttalas utan -s på motsats i till svarta vinbär, cassis, där s-et uttalas på till.

Cassis är äldstace appellation och är tillsammans med Arbois, Châteauneuf-du-Pape, Monbazillac och Tavel de allra äldsta i hela Frankrike. Appellationen Cassis ligger runt kuststaden Cassis och omfattar bara 215 ha. Vingårdarna ligger på på mellan 10 och 200 m höjd och de är utformade ofta som terrasser. Hela 70% är certifierade eller under konvertering.

Sedan 2012 ingår Cassis vingårdar i nationalparken "Parc National des Calanques" och det är Frankrikes enda appellation som ingår i en nationalpark.

Cassis främst vita viner av gastronomisk art, vilka är mycket uppskattade av Frankrikes stora "kockar" som ett vin till fisk, medan rödvinsproduktionen är marginell. För de vita vinerna är Marsanne och Clairette karaktärsdruvorna, vinerna kan lagras upp till fem år. I som gör det en amfiteater som är öppen mot Medelhavet så får de vita vinerna ofta ett inslag av sälta.