Världens dyraste rosévin

Världens dyraste rosévin har de senaste åren varit Garrus från Chateau d’Esclans i Côtes de Provence, med ett pris på ”enbart” €90. Vinet är gjort av Grenache och Rolle druvor, den självdränerade juicen från vinpressen är så ljust att andra mer färgade roséviner måste läggas till senare för att det ska få rätt färg. Vinet jäses och lagras i 600 liter demi-muid fat. I blindprovningar, i svarta glas, har vinet förväxlats med vita viner från Bourgogne!
Men nu har Garrus och Provence fått konkurrens från Languedoc! Den mycket stora producenten Gérard Bertrand har precis släppt rosévinet ”Clos du Temple” med priset €190! Druvkompositionen är typiskt provensalsk med Grenache, Cinsault, Syrah och Mourvèdre men också lite Viognier. På provensalskt sätt sker jäsningen vid låg temperatur, så att ett ljust vin fås innan lagring på nya ekfat.

Kanske är detta bara det första steget där Gérard Bertrand, och Languedoc, skaffar sig ett bättre rosévinsrykte innan de lanserar mer ljust rosévin i lägre prisklasser för att konkurrera med de populära vinerna från Provence?


Om du vill veta mer om Provence roséviner, läs mer i böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och ”The Wines of Provence – Tricolour”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *