Ljus i tunneln för Provence viner men….!

USA:s nya president Joe Biden har redan gjort positiva insatser för bl.a. vinhandeln mellan Europa och USA! Bakgrunden är den gamla tvisten från 2004 om statliga subventioner till flygplanstillverkarna Boeing respektive Airbus där den förra presidenten för ett och ett halvt år sedan införde 25% strafftullar på en mängd varor från Europa däribland viner.

För den franska vinindustrin så beräknas förlusterna p.g.a. skatten vara hela 400 miljoner EURO. Eftersom USA står för nästan hälften av Provence vinexport så var detta ett hårt slag för Provence och dess världsledande roséviner. Mer om bakgrunden finns i bloggposten från 2020-02-23.

Tack vare ett telefonsamtal för en vecka sedan mellan USA:s president Joe Biden och Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen så gäller nu ett tillfälligt eld-upphör under fyra månader. Under den perioden så suspenderas från den 11 mars alla strafftullar, en perfekt timing för Provence rosévinsproducenter!

Så nu gäller det att komma fram till en lösning, tufft att på den korta tiden lösa en 17 år gammal konflikt! Det som förefaller vara en bidragande orsak, förutom USA:s nya president förstås, är att man insett att det stora hotet mot ländernas industrier och flygplansindustrin är Kina som även satsar på att utveckla en inhemsk flygplansindustri Hoppas att man under det hotet kommer fram till en positiv lösning innan 11 juli!


Tyvärr så verkar sen fransmännen ha skjutit sig i foten avseende exporten av vin till Storbritannien och som kommer att öka kostnaden speciellt för de små vinproducenterna. Med sedvanlig fransk byråkrati så finns det en ny blankett för tulldeklaration från (!) Frankrike som är så komplicerad så rekommendationen är att den franska tullen fyller i den. Utöver en korrekt ifylld blanketten måste det finnas en ekonomisk garanti för kommande skatter.

Det stora problemet för de små producenterna är att de knappast fyller upp hela lastbilar utan deras last av vin delas med pallar av vin från andra producenter och är blanketten inte korrekt ifylld för någon av dessa producenter så blir det stopp för lastbilen….


Vi får innerligen hoppas att vaccinationen mot Covid-19 kan löpa på bra i Europa utan att de nya leveransproblemen av vacciner, som delvis också verkar vara handelshinderbaserade, stökar till det för även Covid-19 drabbar främst de små Provensalska vinmakarna hårt med stängda restauranger, uteblivna turister mm. Många producenter har nu satsat mer på e-handeln och många erbjuder där gratis leverans inom Frankrike.

Källor: La Revue du Vin de France, Vitisphere, JancisRobinson.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *