Frosten drabbar Provence!

Som ni kanske redan har sett så har det kalla väder vi har i Sverige även drabbat Europa, inklusive södra Frankrike och norra Italien. Från att ha haft en vecka med temperaturer runt 25 grader så sjönk nattemperaturerna veckan därefter ner till flera grader under nollan under tre nätter och detta under en period som är känslig för vinrankans knoppar! Vinregionerna uppskattar preliminärt skador på mellan 20 till 60% och upp till 100%!!

Till och med mitt kära Provence är hårt drabbat och där var det natten till 8 april som var kall. Jag har varit i kontakt med Domaine Gavoty vid Brignoles, känt för att vara ett köldhål, och de hade som värst – 7,4 grader under morgonen. Ett av Provence kallaste områden är norra delen av vindistriktet Coteaux Aix-en-Provence, strax nordväst om det högkvalitativa kooperativet Les Quatre Tours, och de hade -8,5 grader! För dessa kallare delar så kanske vinbonden drabbas lite mindre då utvecklingen av knoppar samtidigt är senare där.

Men stora delar av vindistriktet Provence är drabbat, jag antar att vingårdar närmare Medelhavet har klarat sig bättre då havet modererar temperaturen. Men vi får sen se om ytterligare några dagar, då de skadade skotten har torkat in, hur hårt vingårdarna har drabbats.

”Jordbruksverket i Provence”, Chambres d’agriculture PACA, har utlyst nödläge och har aktiverat sin krisenhet till vilken vinbönderna kan rapportera sina skador. Regionen Provence ska redan ha frigjort 500 000 Euro i stöd. En skrivelse om läget i hela Frankrike har sänts till ministern för jordbruk och livsmedel med begäran om stöd för produktionsbortfallet och för att undvika att vingårdar går i konkurs och det meddelades igår att katastrofstöd kommer sättas in.

Om två veckor beräknas skadorna vara uppskattade i Frankrike men det nämns redan nu skador på mellan 20 till 60% och upp till 100% för vissa appellationer!!!  Vi får hoppas att nya knoppar kommer att bildas men skörden kommer ändå att reduceras och dessa druvklasar kommer att mogna senare än de som bildades först vilket ställer till det vid skörden och sorteringen då man vill ha en jämn druvmognad…. Så inte ens i Provence, där det annars är hagelstormar som ofta ställer till det, är det ”lugnt” (?!) att vara vinbonde.

Facebook inlägg av Bruno Sotty om läget i Bourgogne

I områden som ofta drabbas av frost så är det vanligt att man ställer ut små ”kaminer” i vingårdarna, vilket i sig ser pittoreskt ut men som måste vara en mardröm för vinbonden både avseende de potentiella konsekvenserna av frosten och allt slit under ”hundvaktstimmarna”! Ett annat sätt är att spraya vatten över vinrankan så att den is som bildas runt knoppen samtidigt skyddar den. Andra varianter är att ha fläktar som blåser in luft så att luften inte stagnerar och en variant för mer välbeställda vingårdar, exempelvis Château Petrus, är att hyra in helikoptrar som blåser ner varmare luft från luftlager högre upp.

Det är nu många problem som staplas på Provence vinbönder, effekten av pandemin, de just nu pausade 25%-iga strafftullarna i USA (Blogg 2020- 02-23, 2021-03-15) och problem för mindre producenter att exportera vin till England (blogg 2021-03-15) och nu detta!

Källor: paca.chambres-agriculture.fr, www.vitisphere.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *