Kokt vin till jul!

Kokt vin, det låter ju som ett defekt vin men då har ni som de flesta andra vinkännare inte provat den provencalska specialiteten ”Vin Cuit”, dvs kokt vin.

Provencalsk julkrubba i kyrkan i Luceram

Vin Cuit är ett dessertvin som är högaktuellt just nu då det i Provence dricks på julafton efter middagen tillsammans med den andra provencalska specialiteten, ”13 desserter”. Vinets karaktär passar där perfekt till de i desserten ingående torkade frukterna, nötterna och sötsakerna.

13 desserter och Vin Cuit

Söta viner framställs ju vanligtvis från övermogna, ädelrötade eller torkade druvor eller genom att avbryta jäsningen genom tillsats av sprit, men Vin Cuit framställs med en helt egen unik metod, nämligen genom ”kokning”. Det går till så att druvmusten hälls i en stor kopparkittel som hängs över en öppen eld där druvmusten sjuder så att den reduceras till cirka hälften. Reduktionen tar flera dagar och under hela tiden så rörs musten om och skummet tas bort för att höja kvaliteten.

Efter nedkylning så jäses den koncentrerade druvmusten under mycket lång tid varefter vinet lagras på ekfat två år eller mer. Vinet får en mahognyfärg och doft av torkade frukter, fruktmarmelad och en aning rökighet som kommer från den öppna elden. Alkoholhalten ligger på 14 – 15%. Förutom att vinet passar till julens torkade frukter, nötter och sötsaker så är det perfekt kompanjon till anklever och blåmögelostar.

Château Grand Boise Vin Cuit

Vinet är som sagt en unik provensalsk specialitet som är sällsynt utanför Provence och inte ens i Provence är det lätt att hitta då vinet bara produceras av runt 15 producenter, en bra producent är Château Grand Boise vid staden Trets och Château de Saint-Martin i Taradeau. Italiens motsvarighet är ”Vino Cotto” som produceras i en försumbar kvantitet i två regioner i södra Marche, ej att förväxla med den söta ”sirapen” vincotto/sapa. Av de mer kända söta vinerna är det bara Marsala vinet som delvis har en liknade framställningsmetod, men där är det bara en kokt druvmust som tillsätts till det förstärkta vinet.

Läs mer om Vin Cuit på: www.provencewinezine.com/its-time-to-break-out-the-vin-cuit/

God Jul


Du har väl tecknat dig för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter? Har du redan gjort det så tipsa dina vinintresserade vänner!

Provenceexperten Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och ”The Wines of Provence – Tricolour”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *