Trump får Provence att se ännu mer österut! – Uppdatering

Uppdatering 2020-02-23

På Alla hjärtans dag meddelades att den av USA tidigare aviserade skatten på 100 % på europeiska viner och spritdrycker, och många andra europeiska icke-flygplansprodukter, inte kommer att gälla från och med den 15 februari! Men den redan beslutade skatten på 25% kommer att behållas och det finns fortfarande en risk för att 100%-skatten kan tillämpas på kort varsel!

Det skulle kunna har varit värre, det vill säga med en skatt på 100 procent, men situationen är fortfarande avgörande för exempelvis Frankrike och Provences export av rosévin. USA är Frankrikes största vinexportmarknad, och står för cirka 20 % av exporten och för Provence är siffran ännu högre, så mycket som 46% exporteras till USA. Skatten på 25% har redan inneburit att den amerikanska exporten har minskat betydligt medan exporten till Kina har ökat.

Men inte bara den europeiska vinindustrin kommer att påverkas, utan de amerikanska vinhandlarna kommer också att drabbas hårt. Så många som 26.000 kommentarer skickades till Office of United States Trade Representative, med argumentet varför vissa produkter bör undantas från straffskatten, många kommentarer kommer från vinhandlare som är rädda för att deras mångåriga företag kan gå i konkurs eller att de kommer att behöva avskeda anställda. Vissa kommentarer kommer också från krögare som hävdar att de amerikanska vinerna inte passar till alla maträtter och att de är rädda att förlora kunder.

Följande var postat 2020-01-14

Provence har redan ökat sina ansträngningar för att exportera mer av sina marknadsledande roséviner till de asiatiska länderna där vinet är perfekt lämpat till många kryddstarka maträtter, så det är en självklar marknad. Du kan vara säker på att denna insats kommer att intensifieras nu när Trump belastar franska viner med 25 – 100% i straffskatt. USA är för Provence den överlägset största vinexportmarknaden och står för 46 % av exporten, men som om Trump inte orsakar tillräckligt med problem finns Brexit som kommer att skapa osäkerhet för Provences näst största exportmarknad.

Läs mer och om du är snabb kan du också påverka den amerikanska processen!

Trump har länge ansett att vinerna från USA är orättvist beskattade i Europa. Trump blev ännu argare när Frankrike i somras antog den ”digitala skatten GAFA”, detta i avvaktan på den kommande skatt som OECD arbetar med. Åtgärden innebär att de största teknikföretagen som tillhandahåller tjänster till franska konsumenter kommer att betala en skatt på 3 % av omsättningen. Trettio företag påverkas, utöver GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple), inkluderas exempelvis Airbnb, Instagram och Criteo.

Orsaken till straffskatten på vin, och många andra produkter, är den 15 år gamla konflikten om statliga subventioner till Airbus och Boeing, där USA i domstol tillåts beskatta europeiska produkter. Självklart påverkas flygindustrin också av skatten, en extra känslig fråga då Boeings 737 MAX plan för närvarande av luftfartsmyndigheterna har flygförbud under en okänd tid och Boeing står idag med 400 färdiga flygplan som inte kan levereras.

Om du vill se vilka europeiska produkter som för närvarande straffas med 25 % och som från och med den 15 februari riskerar 100% straffskatt, kan du hitta den omfattande listor här:
ttps://www.regulations.gov/document?D=USTR-2019-0003-2518

De viner och spritdrycker som beskattas med 25 procent i dag är whisky och stilla viner med mindre än 14 procent alkohol i behållare om högst två liter. Från och med den 15 februari riskerar dock alla viner och spritdrycker, och många andra europeiska produkter, en skatt på 100 procent.

Det har spekulerats om varför champagne och konjak är uteslutna just nu. LVMH-koncernen producerar många sådana exklusiva produkter där världens fjärde rikaste person Bernard Arnault är ordförande. Kan det bero på att Trump och Arnault är ”bästa vänner” och att LVMH har börjat bygga en Loius Vitton-anläggning i Texas där Arnault och Donald Trump, med dottern Ivanka, i en ceremoni klippte ”bandet”?

En spännande fortsättning följer på denna komplicerade fråga som gäller för Europas producenter av drycker, livsmedel, flygplan, knivar, kläder, verktyg ……

Man kan lugnt anta att Provence insatserna i öst nu kommer att intensifieras. Idag står Kina för knappt 0,5 % av Provences vinexport och med tanke på att den östöiga marknaden förutspås växa, är det klokt att CIVP (Conseil Interprofessionnel des vins de Provence) nu har inlett en process så att AOP Côtes de Provence blir ett skyddat ursprung i Kina för att på så vis göra det lättare att angripa förfalskningar.

Källa: La Revue du Vin de France med flera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *