Ny definition av naturvin – Vin méthode Nature

Till slut är kanske en definition av naturvin på gång som kan bli allmänt giltig. Organisationen ”Syndicat de défense du vin nature” i Angers, Frankrike, har utvecklat en definition för att producera naturvin, hur det ska kontrolleras och inte minst har en etikett definierats. Denna typ av vin har hittills varit oreglerad och odefinierad och organisationen anser att det nu är viktigt att snabbt komma till en definition eftersom många förfalskningar börjar komma. Vintypen ska heta ”Vin méthode Nature” och detta koncept har nu validerats av det franska DGCCRF (Generaldirektoratet för konkurrens, konsumtion och bedrägeribekämpning).

Kort sagt, ett ”Vin méthode Nature” vin framställs av ekologiska druvor som skördas manuellt och i vinifieringen är inga tillsatser eller ”oenologiska korrigeringar” tillåtna. När det gäller svavel finns det två klasser; utan tillsatt svavel och viner med en mindre tillsatt mängd.

Mer information från regelverket:

– Druvor från ekologiskt certifierad odling, eller en vingård som är åtminstone under andra året av omställning till ekologisk odling        

– Manuell skörd        

– Vinifiering endast med ”inhemsk” jäst (naturligt förekommande jäst)        

– Inga tillsatser        

– Druvorna får inte avsiktligen modifieras        

– Ingen användning av ”brutala och traumatiska fysiska tekniker” (omvänd osmos, filtreringar, tangentiell filtrering, flash pastörisering, thermovinifiering eller liknande)        

– Ingen tillsats av svavel före eller efter jäsning, eller en mindre justering med SO2<30 mg /l före buteljering.        

– Flaskan märks med etiketten ”Vin méthode Nature”   

Bland efterlevnadskontrollerna finns följande:

– Slumpmässig kontroll: 1% per år        

– Kontroll och provtagning på plats, utförs av ett certifieringsorgan        

– Analys av vinernas innehåll (svavel, rester av syntetiska bekämpningsmedel osv.)        

– Spårbarhetsdokumenten        

Status:

”Hittills har vi ett femtiotal odlare som följer strategin”, säger organisationens ordförande Jacques Carroget och de hoppas ha 500 vinodlare inom fem år. ”70 viner av årgång under 2019 kommer att certifieras”.

En arbets grupp har börjat arbeta med INAO, men det kommer att ta många år innan detta privata initiativ kan bli en INAO-förordning, för en vanlig appellation brukar sådant arbete ta mellan 10 och 15 år!

Källa: www.terredevins.com/actualites/la-denomination-vin-methode-nature-est-nee

Provence relaterad information:

För er som är, eller i dagens Corona tider kommer att vara, på den franska rivieran och är intresserad av naturviner, kan jag rekommendera caviste ”La Part des Anges” i Nice som av tidningen La Revue du Vin de France utsågs tills 2020 års franska caviste, mycket tack vare de naturviner de har.

Samma tidning har också utsett Dominique Hauvette, Domaine Hauvette i Les Baux de Provence, till årets franska vinmakare 2020, hon producerar fantastiska naturviner i alla tre färgerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *