Lovande årgång 2019 i Provence!

Efter 1 – 2 besvärliga år för vinodlarna i Provence så kom äntligen 2019 med bättre förhållanden! De två tidigare årgångarna har fått omdömena:

 • 2018: Det första omdömet baserat på primörviner var 14/20 poäng men har nu landat på 15/20 poäng. Det medelmåttiga betyget beror på att våren och sommaren var extremt blöta och att den upptorkande Mistralvinden var mindre frekvent som gav problem med mjöldagg (mildiou).
 • 2017: 16/20 poäng. Frost i april och en extremt torr sommar, inget regn från juni fram till skörden, bra kvalité men skörden minskade med 10% jämfört med 2016.

Säsongen 2019 var mer gynnsam med en relativt torr och varm sommar. Det som kunde orsaka bekymmer var att det kom tre kraftiga värmeböljor, med temperatur upp till 45,9 grader (!), men den drabbade inte Provence lika hårt som i Languedoc där det rapporterades om brända druvor/vinstockar.

En av ”mina producenter” rapporterar för 2019: ”Fina druvor i perfekt kondition, med en bra koncentration och mycket fruktig juice.” Det konfirmeras av rapporter från Wine Paris 2020 där omdömena är att rosévinerna allmänt har en mycket bra kvalité med bra balans mellan syra och frukt, dvs friska och fräscha viner.

Tillägg 2020-06-03: Senare har även Robert Parker Wine Advocate instämt i detta: ”The 2019 rosés shine all the brighter… The best of the bunch manage to combine concentration and complexity with refinement and refreshment”.

Men allt detta var innan Coronaviruset drabbade oss, mer om detta och år 2020 i kommande bloggpost, men passa på och njut av årgång 2019!

2 Kommentarer on “Lovande årgång 2019 i Provence!

 1. Hej, jag är inte intresserad av rosé, däremot av rött från Bandol. Kan man hitta årgångsbedömningar därifrån?

  1. Hej Ingvar,
   Årgångsbedömningarna ovan, 15 resp. 16 poäng, gäller för både vita, röda och roséviner.
   Jag har själv inte sett någon årgångstabell för enbart Bandol men däremot för Provence där det finns specifika kommentarer om olika områden som exvis Bandol. En sådan årgångstabell hittar du i min bok ”The Wines of Provence – Tricolour”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *