Rabiega återigen svenskägt plus andra sålda vingårdar i Provence!

Domaine Rabiega är återigen svenskägt och där ”vår” renommerade vinmakare Lars Torstenson är tillbaka som vinansvarig. Läs mer om detta och andra vingårdar som sålts i Provence.

Dessa vingårdsköp har skett efter det att min bok ”The Wines of Provence – Tricolour” publicerades, med denna info så kan du hålla dig uppdaterad med vad som händer i Provence vinvärld.

 • Vin & Sprit ägde vin- och konferensgården Domaine Rabiega mellan 1988 och 2005 och den avyttrades sen till Anders Åkesson och efter det till familjen Tanchou från Paris. Men nu är vingården återigen svensk då Gastrodev AB har tecknat avtal och de väntar nu på att den sista formalian ska slutföras efter att Covid-19 försenat byråkratin.
  Vingårdens berömdhet ska återupprättas och man anlitar då förstås Lars Torstenson som bor, ett långt, stenkast därifrån. De nya ägarna kommer att ansvara för skörden i år och en självklar satsning är återigen certifiera vingården ekologiskt.
  Under Vin & Sprit tiden var Lars Torstenson ansvarig för Domaine Rabiega och han är nu tillbaka som konsulterande chief winemaker. Rabiega var först med att placera Côtes de Provence på världskartan över kvalitetsviner då årgång 1990 av vinet Clos Dière Cuvée I kom trea i Gault&Millaus ”Olympiade du vin” före storheter som Penfolds Grange, Jaboulet och Guigal!
  Men det är inte ”bara” vinet som ska göra Domaine Rabiega berömt igen, den insomnade restaurangen ska drivas av Daniel Höglander och Niclas Jönsson från 2-stjärniga Guide Michelin restaurangen Aloë i Älvsjö. Dessutom ska det satsas rejält på hotellsidan.

  Läs mer i senare nummer av Allt om Vin!

 • Sedan juli 2019 är Château de Galoupet, i Côtes de Provence La Londe, en del av Moët Hennessy LVMH:s avdelning Wines & Spirits. I december meddelades det även att LVMH har köpt 55% av aktierna i Château d’Esclans, känd för att producera Whispering Angel rosévinet och Garrus vinet som tidigare var världens dyraste rosévin (se post 2020-01-14). Så, dessa två provensalska egendomar är nu i samma division som till exempel Château d’Yquem, Cheval Blanc, Krug och Dom Pérignon! Mer information finns i min post från 2020-01-14.
  Cave/Château d’Esclans lär fortsätta på det lyckade rosévinsspåret. Kanske kommer Château de Galoupet att ändra sin vinportfölj? Jag hade med dem i min svenska Provence vinbok men de bad mig ta bort dem i den engelska versionen, så kanske det blir omläggning av vinerna och en harmonisering med d’Esclans?

 • Den 20 hektar stora vingården Château L’Arnaude. belägen söder om Lorgues köptes under 2019 av Jean-Jacques Bréban, ordförande för CIVP samt ordförande och CEO för Vins Breban som är en av de större negocianterna i Provence. Vingården ägdes och drevs mellan 2005 och 2013 av svensken Mats Wallin med Lars Torstenson som vinkonsult.

 • Domaine de l’Ile på den undersköna ön Porquerolles utanför Hyères köptes i slutet av 2019 av modehuset Chanel, även berömda för sin parfym Chanel No. 5, som redan äger tre vingårdar i Bordeaux. Den ekologiskt certifierade gården omfattar 34 hektar och är ännu en i raden av familjeägda gårdar i Provence som köps upp av stora företag.

4 Kommentarer on “Rabiega återigen svenskägt plus andra sålda vingårdar i Provence!

 1. Tack ! För intressant information Ska bli trevligt att följa hur Rabiega kommer igång igen Intressant att besöka och även testa restaurang och hotell.

 2. Hej! Var länge sen jag var där. Längtar tillbaka ibland. Var där 1985 tror jag det var. Ha det gott. Med vänlig hälsning Kristina Säll V&S Sundsvall

 3. Med Lars som ansvarig vinmakare och Aloë som driver restaurangen så är det upplagt för succé. Sen tar det ju ett tag innan vinerna kommer på marknaden, speciellt de röda kvalitetsvinerna som jag antar ska ligga en viss tid på fat.
  Jag kommer att skriva en artikel om Rabiega i Allt om Vins nummer 10, mer info där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *