Notiser från Provence vinvärld – Rosévinets framgångssaga och nya vingårdsägare

Rosévinets fortsatta framgångssaga

Färska siffror från CIVP (Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence), som omfattar de tre största appellationerna och representerar 96% av AOP vinproduktionen i Provence, visar att rosévinet håller sina ställningar. Siffrorna för 2019 är i stort sett samma som för 2018, hela 90% rosé, 6% rött och 4% vitt.

I samma artikel rapporterar Maison des vins Côtes de Provence, i Arcs-sur-Argens, där man varje vecka gratis kan prova sex viner av vardera färgen, att besökarna efterfrågar mer och mer röda viner och de blir även positivt överraskade av de vita vinernas kvalité. Så kanske kan de fantastiska röda och vita vinerna äntligen få lite mer erkännande!

Vingårdar som har bytt ägare

Det har blivit hett att investera i vingårdar i Provence:

  • Château d’Esclans. Som jag berättade om i bloggen i januari så köpte förra året ”lyxgruppen” LVMH 55% av aktierna i Château d’Esclans, känd för att producera Whispering Angel och det dyra Garrus rosévinet. För att kunna producera ännu mer av sina prestigeroséviner så köptes i juli den närliggande vingården Domaine des Grands Esclans som omfattar 43 hektar. Grannarna i Esclans dalen ser inte positivt på detta då ännu en familjeägd gård köps upp av de stora företagen.
  • Domaine Rabiega. Äntligen efter det att COVID-19 restriktionerna (tillfälligtvis?) äntligen lättade i Frankrike så kunde Gastrodev med Yohan Adell von Corswant den 27 juli underteckna de sista papperen hos notarien, så nu är Domaine Rabiega återigen svenskt. Det blev en sen en tuff kamp mot klockan då endast tre veckor återstod till skördestarten. Se mer i min blogg från 2020-06-16.
  • Domaine de la Navicelle. Inget ägarbyte, men intressant information. IKEAs grundare Ingvar Kamprad köpte 1992 vingården Domaine de la Navicelle i Pradet någon mil öster om Toulon. Glädjande nog så stannar efter Ingvars död vingården i familjen och de tre sönerna står nu som ägare, så även detta är en svensk vingård i Provence.
  • Domaine de Terrebrune i Bandol förärades under 2019 med *** av den franska vintidningen La Revue du Vin de France. Utöver Terrebrune så finns det bara två *** producenter i Provence; Domaine Hauvette i Les Baux de Provence och Domaine Tempier i Bandol. Terrebrune har letat efter en partner och det gick i lås nyligen. Affärsmannen Jean d´Arthuys letade efter en vingård att investera i och efter att ha vertikalprovat Terrebrunes viner ända ned till 1975 så föll han pladask och han har nu köpt 50% av Terrebrune och det blir nu mer satsning på försäljning och vinmarknaden.
  • Château Bas. Det 75 hektar stora Château Bas i Coteaux d’Aix en Provence har nyligen köpts upp av ett holding bolag som är delägt av Catherine Castéja, en familj som äger flera Grand Cru gårdar i Bordeaux som Château Batailley, le Château Beau-Site, och Château Trotte Vieille.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *