Lovande årgång i Provence – Skörden igång – Se video!

Lovande årgång

Provence vinskörd ser i år ut att bli av en mycket hög kvalité och detta efter en besvärlig inledning av året:

  • Vintern var ovanligt varm och ska ha varit den varmaste på Rivieran på 62 år så frostkänsliga knoppar dök upp på vinstockar i departementet Var redan i januari och frosten den kom med besked sista veckan i mars med temperaturer ned till -7℃. Frosten drabbade hela Provence där bara kallare områden klarade sig eftersom knoppningen inte hade kommit lika långt där.
  • Den 18:e maj kom sen hagelstormar där hagel med upp till 2 cm diameter slog ner i vingårdarna i departementet Var.
  • April och maj var sen ovanligt blöta vilket gav mjöldaggsangrepp (mildiou) på vinrankorna i södra Frankrike. Men mjöldaggsangrepp hör inte till ovanligheterna, inte ens i Provence gynnsamma klimat där exempelvis Mistralvinden torkar upp vinrankorna.

Utöver allt detta så försvårade ju Covid-19 vingårdsarbetet.

Men sen kom äntligen sommaren med behaglig värme och utan de kraftiga värmeböljor som drabbade Provence 2019 och även 2017, dessutom så var nätterna kalla i år vilket bevarar syran i druvorna och ger fräscha viner.

Fullmogna Syrah druvor på den numera svenskägda vingården Domaine Rabiega för skörd i slutet av augusti.

De första analyserna av druvorna indikerar att de har en bra balans mellan den fenoliska mognaden (aromer, tanniner) och det bildade sockret och med en bevarad syranivå. Så vi konsumenter kan antagligen se fram mot en mycket bra årgång 2020 i Provence, för producenterna så innebär dock frosten att volymen påverkas negativt.

Skörd – Video med skördemaskin

Med en varm sommar så startade skörden i vingårdarna närmast havet redan i mitten av augusti medan den i de kallare delarna av Provence nordväst om staden Aix-en-Provence startar några veckor senare. Med en augustimånad som var den tredje varmaste augustimånaden efter 2003 och 2018, så blev det en snabb slutlig druvmognad.

Skördemaskiner i full fart med att skörda!

Den 24 augusti besökte vi Esclans dalen inom Côtes de Provence Frèjus, där exempelvis Château d’Esclans, Domaine du Jas D’Esclans och Château des Demoiselles ligger och där skördades den gröna Rolle druvan för fullt. Skörden utfördes maskinellt och det är imponerande att se skördemaskinen i aktion, på ungefär en timme skördar den lika mycket som 20 man under en dag! Skördemaskinen här är av en senare modell som till och med har ett sorteringsbord som skiljer bort eventuella stjälkar och främmande material! SE VIDEON NEDAN!

SE VIDEON!
Efter att maskinen passerat så finns bara stjälkarna kvar, vinranka före och efter att maskinen passerat!

Vädret var perfekt när skörden inleddes i mitten av augusti och två veckor till men i helgen som var, lördagen den 29 augusti när Tour de France startade i Nice, så drog ett kraftigt åskväder in. Ni som såg loppet såg att flera cyklister råkade ut för olyckor på de branta och hala bergsvägarna! Efter en solskensdag kom sen återigen ett åskväder men prognosen för den kommande veckan ser lovande ut. Det ska tusan vara vinbonde!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *