Corona – Destillera bort franskt vin i lager?

Det började ju så bra – men vad hände sen!

Skörden i Provence 2019 hade en mycket bra kvalité som gav viner med bra balans mellan syra och frukt, dvs friska och fräscha viner som är så typiska för Provence. Men lagom när vinerna hade jäst klart i vinkällarna så började eländet, eller vad sägs om allt detta.

Donald Trump införde 25% straffskatt på bl.a. franska viner, detta påverkar Provence hårt då USA står för 46% av exporten (Blogg 2020-01-14/2020-02-23)

En vinter och vår med besvärliga väderförhållanden som kommer att reducera skörden 2020:

  • Vintern var ovanligt varm och de frostkänsliga knopparna dök upp på vinstockar i departementet Var redan i januari (Blogg 2020-01-19) och frosten den kom med besked sista veckan i mars med temperaturer ned till -7℃. Frosten drabbade hela Provence där bara kallare områden klarade sig eftersom knoppningen inte hade kommit lika långt där.
  • Den 18:e maj kom sen hagelstormar där hagel med upp till 2 cm diameter slog ner i vingårdarna i departementet Var.
  • April och maj var dessutom ovanligt blöta vilket gav mjöldaggsangrepp (mildiou) på vinrankorna i södra Frankrike.

Ska tusan inte vara vinbonde, inte ens i Provence som ju de flesta uppfattar har ett ”mycket bra” klimat!

Som om inte detta var tillräckligt med bekymmer för vinbönderna kom sen Covid-19 i mars som med nedstängningen av det franska samhället försvårade vingårds- och vinkällararbetet. Men det stora avbräcket kom av att turismen uteblev och att alla restauranger och barer samt vinproducenternas vinkällare var stängda så leveranserna ut från producenterna minskade i mars med hela 36%, sett över hela året fram till maj så är tappet 18%.

Likt Sverige så försöker man få fransmännen att semestra i Frankrike och då borde Provence vara ett bra val! Marknadsföringsorganisationen för Provence viner har omdirigerat 1,3 miljoner Euro från export till lokala och franska aktiviteter och som ett led i detta kom i dagarna appen ”Destination Vins de Provence” som ska hjälpa turisterna att hitta vingårdar, vinkällare och restauranger.

En annan likhet med Sverige är en ökad aktivitet på internet där satsningar görs på ökad försäljning via nätet och även många nätvinprovningar.

Så nu sitter producenterna i Provence och hela Frankrike med ett stort överskott av vin, speciellt slår detta på Provence där nästan 90% utgörs av rosévin som vanligtvis konsumeras under det första året efter skörden. Tråkigt speciellt som 2019 är en utmärkt årgång i Provence.

En åtgärd som har diskuterats är att få dispens så att större andel äldre årgångar ska få blandas in i den förväntade mindre skörden 2020. Normalt får 15% äldre vin blandas i men diskussionen är nu att få höja detta till 30%, men kan rosévinerna från Provence behålla sin fräschör då? Förhoppningen är nu att sommarförsäljningen ska komma tillbaka till normal nivå så att detta inte behöver tillgripas.

En annan ännu mer dramatisk åtgärd är destillera bort överskottsvinet som finns i lager i Frankrike. Det finns en nationell finansiering för att destillera bort en volym motsvarande 270 miljoner flaskor (!) men behovet uppskattas till att vara hela 470 miljoner flaskor. Destilleringen startade 5 juni och vinproducenterna ersätts med ett belopp motsvarande 0,59€ (ca 6 SEK) för 75 cl AOP och IGP vin och 0,36€ (ca 4 SEK) för Vin de France vin.

Säga vad man vill om destilleringen, det positiva är att de lär ju inte bli brist på handsprit för den fortsatta Covid-19 hanteringen….

Hjälp till att minska volymen som destilleras bort genom att köpa franska viner, och då helst viner från Provence!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *