Vilda Västern i Provence!

Ska tusan vara vinbonde i Provence – risk att förlora livet på grund av uppretade grannar! Kl 3 på morgonen den 17 juli 2020 var vinbonden Fabrice Brun ute på sina vinfält i närheten av byn Gonfaron och utförde säsongens sista besprutning mot bladmöglet mildiou. Det enda icke systemiska medlet som finns mot mildiou är kopparbaserat och i och med att det är icke systemiskt, dvs tränger inte in i vinrankan, så är det även godkänt för ekologiskt jordbruk.

När han fyllde på tanken så hörde han några ovanliga ljud som han inte kunde placera och när han sen fortsatte besprutningen i vingården så upprepades ljuden. Han upptäckte då att tanken läckte och att det fanns skotthål i tanken från ”Long Riffle 22” ammunition!!

Long Riffle 22 jaktgevär

Polisen gjorde snabbt en utredning och det visade sig att det var Fabrice närmaste granne som avlossat skotten, de har känt varandra i 30 år! Förövaren kan inte förklara sin handling annat än att han var kraftigt berusad.

Detta var samtidigt droppen som fick bägaren att rinna över och 25 fackförbund agerade och de skrev bl.a. brev till president Emmanuel Macron om att det måste vara ” nolltolerans från regeringen sida inför denna typ av beteende” då det tyvärr har blivit vanligt i Provence och Frankrike att utsätta vinodlare och jordbrukare för verbala och fysiska attacker.

Fabrice granne dömdes en vecka för jul i rätten i Draguignan till fängelse i ett år, förbud att bära vapen i tio år samt att betala Fabrice 2000 €. En liten tröst för Fabrice som fortfarande är märkt av händelsen och har svårt att sova.

Källor: La Revue du Vin de France och vitisphere.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *