Multi-cuvée hagelvin?

Vad är nu detta för ett konstigt vin? Jo det är ett vin som skapades efter en ohygglig hagelstorm som drabbade Château Roquefort i Provence strax norr om staden Cassis. Under en 7 minuter lång hagelstorm den 1 juli 2012 så förlorades samtliga druvor på den 27 hektar stora vingården.

Istället för att bryta ihop och gå i konkurs så kontaktade vinmakaren Raimond de Villeneuve Flayosc sina vänner, grannar, kunder och media och responsen blev fantastisk. Han lyckades så bra så att han fick druvor från 35 vingårdar i Provence samt från Rhône dalen ända upp till Cornas. Därmed kunde han producera vinet Grêle 2012 (Grêle betyder just hagelstorm på franska) på dessa skänkta druvor, samt som det står på etiketten 15 kg från den egna gården. Snacka om en multi-cuvée!

Detta är också bakgrunden till att producentföreningen Rouge Provence bildades och som solidariskt hjälper varandra genom att bidra med druvor vid liknande ”naturkatastrofer”. Det andra syftet är, att som namnet antyder, promota de fantastiska röda vinerna från Provence, dvs att inte enbart producera de mer lukrativt intressanta rosévinerna. Likt Grêle 2012 gör föreningen varje år ett vin på druvor från alla medlemmarna.

Så hur smakade då vinet? Jo, som en mix av Rhône och Provence. Med mörka bär, röda bär som mörka hallon, fatkrydda, torkad frukt som dadlar/fikon och lite lakrits och med en mycket lång eftersmak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *