Korkade Provence vinnyheter!

Nyheter från den provensalska vinvärlden så du kan hålla dig ajour med vad som händer:

 • Idag skördas per år 200 000 ton korkbark till vinkorkar där den stora giganten är Portugal. Frankrikes produktion har på hundra år krympt från 10 000 ton till endast 1 500 ton men nu kommer den ”snart” att öka!

  Den välkända korktillverkaren DIAM, som har en process som garanterar att vinerna inte blir korkskadade, planterade i november 2020 i Provence 3 252 korkekar på en yta av 6 hektar. Detta för att få en mer långsiktigt hållbar produktion. Plantering skedde i departementet Var vid städerna Hyères, Vidauban, Ramatuelle and La Londe les Maures.

  Efter planteringen blir det till att vänta, den första skörden av barken kan ske efter ca 30 år men först efter 50 år har den en sådan kvalité att den kan användas till vinkorkar! (Källa: diam-closures.com)
En nyligen skördad korkek med Esterelbergen i bakgrunden
 • Tidningen La Revue du Vin de France delar i år ut sitt hederpris ”Coup de Cœur” till föreningen Rouge Provence. Föreningen är en sammanslutning av 34 vinodlare i Provence som har två mål, dels att promota röda viner i konkurrens med rosévinet och dels att solidariskt hjälpa varandra då någon medlem har drabbats av exceptionella väderförhållanden.

  Ett exempel på det senare, och som triggade starten av föreningen, var den sju minuter långa hagelstorm som drabbade Château Roquefort i juli 2012 och som endast lämnade kvar 15 kg druvor! Vid sådana tillfällen så bidrar de övriga medlemmarna med druvor till den drabbade. Man producerar också några magnumbuteljer som produceras från druvor från de 34 vingårdarna, prata om cuvée, och överskottet går till deras solidaritetsfond. (Källa: www.rougeprovence.fr)
Foto: rougeprovence.fr
 • För första gången sen introduktionen 2008 kan i år ”vinterrosévinet” ”Grain de Glace” köpas på stormarknader i Frankrike, anledningen stavas Covid-19. Tanken bakom vinet är att numera så dricks rosévin inte bara på sommaren så vinodlarna på Saint-Tropez-halvön tog 2008 fram denna speciella cuvée som bara såldes på vintersportorter, i restauranger och hos cavister. I år så fick man alltså ge avkall på detta och sälja vinet i en vidare krets och t.o.m. exportera det inom Europa och till USA.

  Sen kan man undra om detta vin är något att springa benen av sig för. Vinifiering, buteljering och distribution sker på endast tre månader, dvs långt innan de mer seriösa rosévinsproducenterna, exempelvis Domaine Gavoty, har buteljerat sina roséviner vilket sker i första halvan av mars och då är merparten ”Grain de Glace” urdruckna! (Källa: La Revue du Vin de France)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *