Räkor + Rolle!

Något av det mest somriga som jag vet är att avnjuta färska nordhavsräkor på balkongen just innan solen går ner. Det svåra är sen att hitta ett vitt fräscht vin som går ihop med räkorna, alltför ofta gör de umami rika räkorna att man får en avskyvärd smak i munnen med en metallisk ton. Tillsätter man lite fetma genom exempelvis majonnäs så mildras umami krocken, men vad gör man om man inte vill ha med majonnäsen?

Enligt Michel Jamais så får gärna det vita vinet ha en god fruktighet eller till och med en viss sötma.

Eftersom jag har stört mig på detta ”välfärdsproblem” så har jag under fyra – fem år i mina vinnoteringar gjort en anteckning om vinet gick bra till våra räkor. Jag får i mina noteringar inga träffar alls på klassiska vita viner som Riesling, Sancerre eller Chablis. Däremot så får jag träffar på mer lokala druvor som Chasselas (Schweiz/Vaud/Morges, Producent Henri Cruchon) och Petite Arvine (Schweiz/Vallais, Producent Rouvinez) samt alla viner från Provence karaktärsdruva Rolle.

Chasselas kan väl inte beskyllas för att ha en god fruktighet, det som däremot är genomgående i mina noteringar är att de passande vinerna har en sälta/mineralitet och ofta har jag noterat en viss fetma. Dessutom har ju Rolle vinerna en bra fruktighet som gör kombon Räkor + Vin ännu bättre!

Slutsats: Gilla ni att äta nordhavsräkor som de är så satsa på den provensalska Rolle druvan!

P.S. Kom ihåg att teckna dig för nyhetsbrevet så missar du inte de intressanta vinnyheterna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *