Kändistätt i Provence

Nyheter från Provence vinvärld så att du vet vad som är på gång!

 • Det börjar bli kändistätt på de provensalska vingårdarna! För 13 år sedan köpte Brad Pitt och Angelina Jolie vingården Château de Miraval utanför Correns för 55 miljoner €. För 4 år sedan köpte George Lucas, skaparen av Star Wars filmerna, vingården Château Margüi utanför den lilla byn Châteauvert som bara ligger några kilometer norr om Château de Miraval. Vingården om 15 ha ingår nu i George Lucas vingårdsimperium ”Skywalker Vineyards”.

  Nu senast i dagarna har skådespelaren George Clooney köpt gården Domaine du Canadel för runt 8 till 10 miljoner € och som bara ligger 20 – 30 minuters bilväg från sina ”amerikanska vänner”, dvs nära städerna Brignoles och Correns. Huset är från 1700-talet och druvorna från den 5 ha stora vingården går idag till kooperativet i Correns, men kanske ska Clooney likt sina ”amerikanska vänner ”börja tillverka vin?

  Dock så har köpet nu stött på patrull då det visar sig att ännu en köpare har dykt upp som påstår sig ha köpt gården för ett lägre belopp. Framtida utslag från domstolen i Draguignan får utvisa vad som händer med Clooneys köp!

  Källa: Vitisphere
George och Amal Clooney

 • Efter de katastrofala köldnätterna i april som drabbade vinodlingarna i Frankrike extremt hårt, och som WinesofProvence rapporterat om tidigare, har det nu kommit uppskattningar på hur mycket vinskörden 2021 kommer att påverkas. En beräkning uppskattar att skörden i år blir 32 miljoner hl (hektoliter) vilket är en minskning med ca 15 miljoner hl. Därmed blir skörden mindre än det av frost drabbade 2017 där skörden blev 38 miljoner hl. Förlusterna 2021 beräknas till mellan 1,5 och 2 miljarder EURO! 
  För Provence beräknas skördeförlusten bli 30%.

  Källa: Vitisphere
Foto Kredit: DR
 • Under frosten i april så provades i Bourgogne Côte d’Or en prototyp för att ”värma upp” vinrankorna. Istället för att elda med kaminer, med halm, spruta vatten eller försöka blanda om luften så testades en ”värmefilt” med elektriska värmekablar i filten. Filten monteras tätt mot marken så att värmen inte försvinner om det blåser och vid provet så var temperaturen +6℃ under filten då utetemperaturen var -4℃. Så gott som alla knoppar klarade sig vid frosten.

  Det tar dock sin tid att montera ”värmefilten”, för sex personer tar det runt en dag för en hektar. Man hoppas nu på gå vidare och att att få bidrag från FranceAgriMer.

  Källa: Vitisphere
Foto Kredit Marie-Antoinette de Szczypiorski

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *