Färska nyheter från Provence

Läs om miljardärernas rosévin, vinbondens kamp mot naturen och det alltmer varma och varierande klimatet samt nya vingårdsägare där gamla presidenter engagerar sig. Tyvärr så är det ännu fler provensalska vingårdar som köps upp av större ”konsortier”, det är den provensalska rosévinssuccén som bidrar till att det blir allt färre och färre familjeägda vingårdar!

Häng med så att du tillsammans med min bok om Provence viner håller dig uppdaterad om detta fantastiska vinområde!


Miljardärernas rosévin. Ända sedan 1908 har det i hamnen i Saint-Tropez funnits ett vinkooperativ men år 2019 flyttade det ut från hamnen och passade då på att moderniserade vineriet. Samtidigt lanserades det nya varumärket ”Torpez”. Vän av ordning tror då att varumärket är felstavat men det namnet ligger 2000 år tillbaka i tiden! Namnet är hämtat från sägnen om San Torpé di Pisa som led martyrdöden i Pisa och vars avhuggna kropp spolades upp vid stadens strand för 2000 år sedan i en båt tillsammans med en hund och en tupp. Ett unikt öde som har gett sitt namn till byn Saint-Tropez.

Jetsettarnas hamn i Saint-Tropez

Men tillbaka till nutid och miljardärernas viner. I många av Saint-Tropez lyxvillor ser man små mikrovinodlingar som kan bestå av fyra, fem eller sex rader av vinrankor och dessa vinodlingar vill man skydda mot ytterligare exploatering. Vinkooperativet har nu samlat 130 olika mikrovinodlare av 30 olika nationaliteter vars druvor ingår i det nya Torpez vinet Ultimum, som förutom rosé även finns som vitt och rött vin.

Källa: La Revue du Vin de France


Château Roquefort sålt. En av Côtes de Provence mest skickliga och den mest karismatiska vinmakaren Raimond de Villeneuve Flayosc har nu sålt sin vingård Château Roquefort strax norr om staden Cassis. Gården har varit i familjens ägo sen 1812 och ägdes av Raimond och hans två systrar, tyvärr hade Raimond inte medel för att lösa ut sina systrar. Gården har köpts av paret Cédric och Violaine Menet som är släkt med familjen Mulliez som har extremt stora varumärken i Frankrike som Auchan (dagligvaror), Leroy-Merlin (bygghandel) och Decathlon (sportartiklar) mm.

 

När vi besökte Roquefort vid research för boken så fick jag en ordentlig utbildning i vinmakning, ”Du förstår grabben att så här är det…”. De viner som man provar direkt från tankarna brukar man normalt kasta ut i någon ränna, men se det fick inte Maria och jag göra så slattarna fick återgå till tankarna!

Raimonds viner avvek från de traditionella i Provence, exempelvis genom att producera hela 65% rödvin och sen ett gott men avvikande rosévin med det passande namnet Corail. Under sina 30 år har han konverterat till ekologisk odling och i motsats till de flesta andra så är vinrankorna inte bara från en klon som ”experterna” rekommenderar utan ympas istället från den egna vingården via ”Sélection Massale”. Har tyvärr svår att tro att de nya ägarna kommer att nå upp till samma nivå som den entusiastiska och kunnige Raimond.

Källa: La Revue du Vin de France


Rykten att Château Romanin säljs. Enligt källan är Château Romanin vid Alpillebergen, en av de tidigare mer kända vingårdarna i AOP Les Baux de Provence, på väg att säljas till en amerikansk investerare bosatt i regionen. Tyvärr ännu en vingård som går från att vara familjeägd till att köpas upp av en rik investerare.

Alpillebergen


För att vara i Provence är vingården stor, 58 ha, och redan 1988 drevs den biodynamiskt. Vingården grundades på 1980-talet av en schweizisk familj men i maj 2006 köptes den av familjen Charmolüe från Bordeaux som vid den tiden sålde Château Montrose i Saint Estèphe i Bordeaux. Familjen hade som mål att vinifiera en ”provensalsk Pomerol”. Andelen rödvin var då 60% men andelen har sedan dess sjunkit.

Källa: La Revue du Vin de France


Sarkozy köper vingårdar! Förutom satsning på rosévin och exklusiv olivolja, så blir det en satsning på en lyxhotellverksamhet, kanske liknande Mark Dixons lyxhotell där fyra egendomar ingår: Château Berne, Ultimate Provence, Château des Bertrands och Château St Roux?

Vingårdarna köps upp av tre partners: affärsmannen Stéphane Courbit (LOV Gruppen – multimedia, online spel och lyxhotell), expresidenten Nicolas Sarkozy med sin fru sångerskan Carla Bruni samt familjen Prats (tidigare ägare till Cos d’Estournel i Bordeaux). 

Kanske fick paret Sarkozy paret smak för Provence under sin tid i presidenternas sommarresidens Fort de Brégançon? Under sin tid där satte han skräck i sina säkerhetsvakter när han cyklade runt i omgivningarna!

Presidenternas sommarresidens Brégançon


Courbit äger sedan tidigare Château Estoublon (18 ha i AOP Les Baux de Provence) och nyförvärven förstärker satsningen på rosévinet Roseblood d’Estoublon. Nyförvärven är Château Beaulieu (12 ha i AOP Coteaux d’Aix-en-Provence) samt den stora vingården Domaine de Cantarelle (130 ha i AOP Coteaux Varois en Provence) vilken är störst i appellationen.

Källa: La Revue du Vin de France

Uppdatering 2023-09-12:

Trion Courbit, Sarkozy samt Prats expanderar nu ytterligare genom att köpa in den blott 7,5 hektar stora vingården La Ferme des Lices beläget några få kilometer öster om Saint-Tropez. Vingården kommer att länkas till det närbelägna lyxhotellet Hôtel de la Messardière som ingår i Courbit LOV gruppen.

Källa: La Revue du Vin de France


Nya druvsorter för att parera varmare klimat. Nittio vinbönder träffades i november för att ta del av de försök som jordbrukskammaren i Var utfört med ”nya” druvsorter med målet att klara ett allt varmare och torrare klimat samt vara mer motståndskraftiga mot sjukdomar. Bland annat har de icke franska duvsorterna Calabrese, Agiorgitiko, Tempranillo, Touriga Nacional, Pinotage, Zinfandel och Mavrud testats.

Calabrese druvan från södra Italien, mer känd som Nero d’Avola, ger mörka viner med fruktiga aromer. Druvan har i prov på torr sandstensmark i Var under det torra året 2022 visat sig mogna ut väl medan Grenache drabbades av vattenstress vilket gjorde att mognaden stannade av. Calabrese gav även bra syra till det vinifierade rosévinet.

Även den gamla provensalska druvan Rousseli/Rosé du Var visar sig klara det nya klimatet bra. Druvan var tidigare tillåten i Provence men togs bort då den gav alkoholhaltiga viner med låg syra.

Källa: Vitisphere


Risk för kommande frostskador? Vintern har varit varm, december var cirka 2 grader varmare än normalt, och värmen bestod ända fram till mitten av januari.

Frostdrabbad vinranka


Som ett resultat kan vinrankans knoppning uppstå mycket tidigare än normalt och nu speciellt i sydvästra Frankrike, Bordeaux och efter Medelhavskusten och detta gör vinrankorna extra känsliga för kommande kalla nätter vilket nu förutspås inträffa i april.

Det rapporteras just nu att de första bladen redan har slagit ut i Gard och Pyrénées Orientales efter den spanska gränsen….

Tyvärr har ju flera av de senare åren gett stora frostskador på vinrankor och fruktodlingar i Frankrike, så för vinböndernas skull så får vi hoppas att temperaturen blir mer normal.

Källa: Vitisphere


Du har väl tecknat dig för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter? Har du redan gjort det så tipsa dina vinintresserade vänner!

Provenceexperten Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och ”The Wines of Provence – Tricolour”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *