Skyfall och hagel!

I Frankrike var 2022 ett extremt torrt år och det har fortsatt likadant i början av 2023, speciellt drabbade är södra Frankrike inklusive Provence. Redan i mitten av mars infördes bevattningsrestriktioner i Provence som att man inte får fylla sin pool, tvätta bilen hemma, bevattning endast under natten alternativt totalt bevattningsförbud förutom grönsaksträdgårdar, ingen dusch på badstränderna mm mm.

Vinbönderna i Provence, och alla andra, har väntat på regn då nederbörden under årets första fyra månader endast varit 63 mm, mot ”normalt” 220 mm, i min ”referensstad” Le Luc mitt i departementet Var. Men i maj brakade det loss, den första maj kom det skyfall som gjorde att varningar gick ut för jordskred för den torra marken.

Helgen i mitten av maj kom det ännu fler skyfall i samma vädersystem som sedan utlöste de kraftiga översvämningarna i Emilia Romagna i Italien. Under de första två veckorna i maj har det redan kommit 80 mm regn i Le Luc. Tyvärr så är det flera områden i Provence som även drabbats av hagelstormar, bl.a. i Le Luc och dess närhet som Flassans-sur-Issole, Gonfaron, Pierrefeu och Vidauban men även mer mot Bandol.

Kredit foto: Claire Scappini


Hagelstormar är lokala och de första skattningarna för de allra värst drabbade vingårdarna indikerar på 90%-iga förluster medan närliggande vingårdar ”endast” drabbats av 20%-iga förluster. Inte alls bra under den känsliga blomningsfasen!

Bilderna nedan visar några ”mindre allvarliga” skador på vinrankor mellan Le Luc och Gonfaron.

Prognosen för resten av maj är att det ska komma regn varje dag (!), vilket verkligen behövs, men det riskerar komma mer skyfall med hagelstormar!

Vinbönderna diskuterar nu att föra in nät över vinrankorna liknande de som används för fruktodlingar eller, vilket ännu inte är utvecklat i Provence i motsats till exempelvis Bourgogne, att införa system som skjuter upp jodhaltigt silver som gör att haglet blir mindre och därmed faller ner långsammare med mindre skadeverkan.

Den försäkring som finns idag för vinbönderna är att gå med i föreningen Rouge Provence där vinbönder som drabbas av vädrets nycker får hjälp av de andra medlemmarna genom att få del av deras skörd, läs mer om Rouge Provence i mina Provence vinböcker.

Källa: Vitisphere


Du har väl tecknat dig för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter? Har du redan gjort det så tipsa dina vinintresserade vänner!

Provenceexperten Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och ”The Wines of Provence – Tricolour”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *