Från pensionskassa till multimiljardär

Vingården Château d’Esclans i Esclans-dalen norr om Le Muy har gjort en minst sagt stark ägarresa, för trettio år sedan ägdes vingården av Swedish Match pensionskassa, med Lars Torstenson som ansvarig vinmakare, och sen 2019 ägs vingården av världens rikaste man, Bernard Arnault!

Provence börjar likna Champagne där stora vinhus köper in druvor/must för att göra vin efter sitt eget ”recept”, men liksom i Champagne så hittar man de intressantaste och mest prisvärda vinerna hos de små familjeägda producenterna. Trenden med stora vinhus i Provence har tyvärr accelererat, den intresserade kan läsa flera bloggposter om detta, sök på hemsidan under ”Vinproducenter”.

Protester

Flera av de familjeägda vingårdarna är mycket oroliga över utvecklingen då den driver upp priserna på vingårdarna, en trefaldig ökning på 10 år. Prisökningen i kombination med de besvärliga franska arvsreglerna gör det ekonomiskt svårt att behålla vingårdar inom familjen vid arvskiften.

Så på typiskt franskt manér gjorde man i augusti förra året en vild olaglig protestaktion som inriktades sig på Château d’Esclans. Aktionen leddes av jordbruksfacket (Confédération Paysanne du Var) och under överinseende av gendarmer och säkerhetsvakter skördade 300 personer ett ton av Château d’Esclans Grenache druvor som sen pressades framför Esclans vineri.

Sacha Lichine

Resan inleddes 2006 då Sacha Lichine, ursprungligen från Château Prieuré-Lichine i Margaux, köpte Château d’Esclans för cirka 40 miljoner Euro. Han investerade kraftigt i vineriet, exempelvis med automatisk sortering av druvor, kylning av musten och han tog från Bordeaux med sig tekniken att lagra vinerna på ekfat, här i demi-muid fat om 600 liter och med interna kylslingor. Till sin hjälp hade han då den kända Bordeaux enologen Patrick Léon.

Målet var att göra världens bästa, och då dyraste, rosévin, det fatade vinet Garrus som nu har en prislapp på 120€. Vinerna började då med instegs- och kändisvinet Whispering Angel som inte är fatat och fortsätter sen med fyra fatade viner med Garrus på toppen. Vingården gjorde då även intressanta vita och röda viner men de har nu försvunnit, för nu satsas det stort på rosé!

LVMH

Sent under 2019 meddelades det att LVMH köpte 55% av aktierna i Château d’Esclans. I ett gemensamt uttalande deklarerades det att Sacha Lichine kommer att driva gården i samarbete med Moët Hennessy och att de planerar att expandera vingården med ytterligare 60 hektar. Vid vårt besök i februari i år så intygades det att Sacha fortfarande var i ledningen för att garantera kvaliteten.

LVMH, Moët Hennessy Louis Vuitton, är ett franskt holdingbolag och ett av världens största företag inom lyxproduktsbranschen. Inom koncernen finns ett 60-tal underbolag med 75 kända varumärken. Så Château d’Esclans viner är nu i samma division som till exempel Château d’Yquem, Cheval Blanc, Krug och Dom Pérignon! I bolagets topp finns Bernard Arnault som är ordförande och VD.

LVMHs investeringsresa i Provence började redan juli 2019 då det 69 ha stora Château de Galoupet, Provence La Londe, förvärvades. Vad jag kan se producerar Galoupet numera enbart roséviner och då med en avsevärt högre prislapp än tidigare.

Château de Galoupet

LVMH – Domaine des Grands Esclans

Resan fortsätter – Men LVMH har inte nöjt sig med dessa provencalska investeringar, de fortsatte under 2020 expansionen genom att köpa det familjeägda 40 ha stora Domaine des Grands Esclans. Givetvis satsas det även här på rosévin så de icke önskvärda vinrankorna rycktes upp och ersattes med vinrankor för kommande Château d´Esclans prestigeroséviner!

I samband med köpet talade jag med Gwenaëlle De Wulf, som tillsammans med maken ägde Domaine du Jas d’Esclans som ligger alldeles söder om Château d’Esclans, och hon var oroad ” Ja det du hört är sant, tyvärr. Det är inte bra för klassiska domäner som vi eftersom de vill växa upp för snabbt.”

LVMH – Domaine du Jas d’Esclans

Nästa steg på resan var att LVMH from mars i år även la den 55 ha stora vingården Domaine du Jas d’Esclans under sig, den franska arvsbeskattningen och att inga av barnen var intresserade av fortsatt drift gjorde att familjen De Wulf flyttade till Paris och då med ett välfyllt bankkonto!

LVMH – Château Minuty

Nästa steg på resan, kanske det sista på ett tag, var förvärvet av det mycket stora Château Minuty, med storsäljare som rosévinet M de Minuty, ”beläget” i Gassin utanför Saint-Tropez! Bröderna Jean-Etienne and François Matton kommer att fortsätta att driva Minuty tillsammans med LVMH.

Med det köpet har LVMH blivit den utan tvekan största producenten av roséviner i Provence med en årsvolym som troligen överstiger 10, kanske 15, miljoner flaskor per år! Minuty har expanderat kraftigt efter att det nya vineriet invigdes 2018, vineriet ligger på industriområdet öster om staden Brignoles där bl.a. négociantvinet M de Minuty produceras.

Genom förvärvet kan marknadsföring och distributionskanaler samordnas. Vi får hoppas att det inte bara blir marknadsföring utan även en kvalitetshöjning för vinerna.

 

Château d’Esclans – Caves d’Esclans

Viner som är gjorda på de egna druvorna, och numera från de nya förvärven i Esclans-dalen, säljs som Château d’Esclans viner, men för att dricka ett sådant vin så får man gå upp några steg i vinserien till vinet som just heter Château d’Esclans (€40).

Viner som är gjorda på inköpta druvor eller must säljs som Caves d’Esclans viner och där ingår Whispering Angel och Rock Angel. Vid vårt besök i februari i år så sades det att druvorna huvudsakligen kommer från egna druvor och resten är inköpta, dock så gjorde jag för fem år sedan ett överslag och då hade de druvor för en tjugofemtedel av produktionen så jag skulle tro att Caves d’Esclans viner istället huvudsakligen är gjorda på inköpta druvor.

Sen finns det två instegsviner som ”produceras någon annanstans”, The Pale – Rosé by Sacha Lichine och The Beach – by Whispering Angel.

Caves d’Esclans

Längre ner i Esclans dalen bara någon kilometer norr om Le Muy ligger industribyggnaderna ”Caves d’Esclans”. Jag frågade vid mitt besök om de producerade några av vinerna där men byggnaderna var bara för buteljering och lagring. Dock så bygger man ut för fullt och bl.a. anläggs en sedimenteringsdamm där så en kvalificerad gissning är att viss produktion av de ”enklare” vinerna kommer att ske där.

Dagens Caves d’Esclans och Château d’Esclans viner

Vi fick vid besöket i februari och mässan ”Vins de Provence Expériences” prova alla deras viner och här kommer lite snabba omdömen.

Vi var inte speciellt förtjusta i vinerna Pale (€12,9) and The Beach (€16,9), inte så frisk respektive för karaktärslös och till för höga priser, så de kommenteras inte mera.

 • Whispering Angel (€19,95). En blandning av Grenache, Cinsault och Rolle, vinet är inte ekfatslagrat.
  Färg som pomelo. En inte så kraftig bärig doft, röda bär, persika och en aning krydda som anis. Friskt vin med fruktig attack och med ett lite stramt avslut med lite trevlig beska. Ett bra rosévin i standard Provencestil.
 • Rock Angel (€29,9). En blandning av Grenache, Rolle och Cinsault, hälften av vinet har lagrats på ekfat och hälften på rostfria tankar.
  Jämfört med Whispering Angel ett mer vinöst vin, med en subtil doft av ek och lite vanilj, dessutom lite röda bär, persika och lite vita blommor. Mer fyllig, med balanserad syra, lite eksmak och tanniner från fatlagringen. Liksom vid tidigare provningar så är detta, förutom Garrus, vår favorit i sortimentet.
  Vi köpte även med oss en flaska hem och provade tillsammans med andra roséviner från Provence och då upplevde vi att det var alltför mycket ekfatskaraktär.
 • Château d’Esclans (€39,9) En blandning av Grenache och Rolle, 50% av vinet är lagrat 8 månader på 600 liters demi-muid ekfat.
  En subtil doft med fat, vanilj, persika, röda bär. Frisk syra, fylligare än de tidigare vinerna, smaken liksom eftersmaken är fatdominerad. I vår smak alltför mycket fatkaraktär.
 • Les Clans (€69,9). Samma druvblandning som Château d’Esclans men här har 100% av vinet vinifierats och lagrats 10 månader på 600 liters demi-muid ekfat.
  Även här är doften fatdominerad med vanilj och med frukt som persika. Frisk syra, aning fylligare än Château d’Esclans, smaken liksom eftersmaken är fatdominerad. I vår smak aningen för mycket fatkaraktär.
 • Garrus (€120). En blandning av Grenache och Rolle, men druvorna kommer uteslutande från de äldsta runt 80 år gamla Grenache vinstockarna och det är den frirunna musten som vinifieras. 100% av vinet är lagrat 11 månader på 600 liters demi-muid ekfat.
  Vinet påminner om ett kraftigt vitt vin och med en ljus färg. Dofter av persika, fat, vanilj och lite krydda från fatlagringen. Frisk syra och fylligare än Les Clans, viss gräddighet och i slutet känns lite tanniner. Vinet har en bra balans både i doft och smak mellan frukt och fat, kanske för att musten från de äldre stockarna är mer koncentrerad.


Du har väl tecknat dig för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter? Har du redan gjort det så tipsa dina vinintresserade vänner!

Provenceexperten Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och ”The Wines of Provence – Tricolour”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *