Vinturistande i Provence – Tips

För att verkligen uppleva Provence och dess fantastiska viner bör du åka dit och besöka de vingårdar som producerar viner du gillar. Och förutom att träffa vänliga vinproducenter kan du njuta av Provences vackra och varierande natur och naturligtvis den franska kulturen och köket.

Vanligtvis är de mest givande besöken på små familjeägda vingårdar där samma person, eller ett litet team, täcker hela kedjan från plantering av vinstockar till försäljning av vinet. Sådana producenter lägger ner sin själ i vinframställningen och känner till varje detalj i varje del av processen – särskilt intressant för en vinturist som vill lära sig! Om du ser symbolen ”Vigneron Indépendant” är chansen stor att producenten arbetar med alla steg i vinproduktionen.

Många större vingårdar har byggt trevliga besökscenter och provningsrum och du kommer säkert att få ett intressant besök där, men du kommer förmodligen inte ha chansen att träffa vinmakaren personligen och prata med människorna som arbetar i vingården och med produktionen.

Vinotek /Maison des Vins

Det finns vinotek, kallade Maison des Vins, i flera appellationer och eftersom de stöds av branschorganisationen kan man i många av dem fritt prova på flera viner från appellationen. Om du inte har hittat din favoritproducent, eller inte har läst rekommendationer i min Provence vinbok, kan dessa Maison des Vins vara bra ställen att börja med.

Côtes de Provence

På vinoteket ”Maison des Vins” ( www.maison-des-vins.fr ) utanför Les Arcs-sur-Argens kan du prova veckans 16 viner gratis och köpa 800 Côtes de Provence viner till samma pris som hos producenten, så det är ett bra ställe att hitta dina favoritproducenter som är värda ett besök. Ett team av vinspecialister kommer att hjälpa dig i upptäckten av vinerna från Côtes de Provence.

Côtes de Provence Sainte-Victoire

Vinoteket för denna underappellation är ”Vinothèque Sainte-Victoire” ( www.vins-sainte-victoire.com ) som ligger i en naturskön miljö precis intill berget Sainte-Victoire i Saint-Antonin-sur-Bayon några kilometer öster om Aix-en-Provence. Här kan du provsmaka veckans 6 viner gratis och köpa viner till samma pris som på vingårdarna.

Coteaux Varois en Provence

Vinoteket för Coteaux Varois en Provence ligger i La Celle strax sydväst om Brignoles, ”Maison des Vins Coteaux Varois en Provence” ( www.coteaux-varois.com ). Vinoteket ligger nära klostret i La Celle.

Bandol

Det finns ett vinotek för Bandol-viner i staden Bandol, ”Œnothèque des Vins de Bandol” ( http://www.maisondesvins-bandol.com/fr/contact.cfm ) precis vid Medelhavet och en i den lilla bergsbyn Le Castellet ”Maison des Vins de Bandol” ( http://www.maisondesvins-bandol.com/fr/contact.cfm ).

Cavister

Alternativt kan du köpa viner från cavister där du hittar många franska viner, men kanske inte så många från Provence. Nedan finns några cavister som jag av erfarenhet vet har bra ett urval av kvalitetsviner från Provence.

Min favoritcaviste är Cave au Moulin au Château i Mandelieu, de har både de kända producenterna samt ett urval av goda viner från små mindre kända producenter.

      

Cave du Moulin au Château
467 Avenue de la Mer
06210 Mandelieu
http://www.cave-mandelieu.com/ Telefon: +33 (0)6 69 04 17 07

Cavister där du främst hittar de kända producenterna är:

1862 Wines & Spirits
5 Rue du Maréchal Joffre, 06400 Cannes
www.1862wines.com Telefon: +33 (0)493 39 44 56

Cave & Foie Gras L’Empereur
7 cours Masséna, 06000 Antibes
www.foie-gras-empereur.fr +33 (0)6 80 10 36 84

Fler tips för din vinresa hittar du i min bok: ”Provence – Vita, röda och även roséviner”


Du har väl tecknat dig för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter? Har du redan gjort det så tipsa dina vinintresserade vänner!

Provenceexperten Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och ”The Wines of Provence – Tricolour”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *