Vinåret i Provence och skörden 2023

Hela Frankrike

För hela Frankrike beräknas vinskörden att hamna på 44,5 miljoner hl vilket i stort sett är på snittet för de 5 senaste åren, men det är stora variationer mellan olika regioner. Regioner som klarat vädrets makter bra, samt genom att de fått ”vattenmagasinen” påfyllda efter torkan 2022, och får ökade skördar är exempelvis Loire, Bourgogne och Alsace. De regioner som haft stora problem under året är Sydvästra Frankrike med Bordeaux som drabbats av bladmögel, främst mildiou, och även hagel samt södra Languedoc och Roussillon som fortfarande har en extrem torka som snart riskerar att ta död på vinrankorna.

Mildiou angrepp

Frankrike största vinlandet 2023?!

Italien, Frankrike och Spanien brukar vara de tre största vinproducerande länderna och då Frankrike relativt sett i ”genomsnitt” mellan regionerna klarat sig bra medan de andra länderna har haft problem så kan Frankrike bli den största vinproducenten 2023.

I Italien förväntas skörden minska med 14% (43 miljoner hl) jämfört med förra året och liksom i Frankrike är variationerna mellan regionen stora, från värme till mögel i södra Italien och översvämningar i Emilia Romagna. Spanien förväntas få en skörd på runt 36 miljoner hl, en nedgång med 12% jämfört med 2022 och som orsakas av en extrem värme och även torka.

Vinåret i Provence

Nederbörden

I Frankrike var 2022 ett extremt torrt år och det fortsatte likadant 2023, speciellt drabbade är södra Frankrike inklusive Provence. Redan i mitten av mars infördes bevattningsrestriktioner i Provence som att man inte fick fylla sin pool, tvätta bilen hemma, bevattning endast under natten alternativt totalt bevattningsförbud förutom grönsaksträdgårdar, ingen dusch på badstränderna mm mm.

Vinbönderna i Provence, och alla andra, väntade på regn då nederbörden under årets första fyra månader endast var 63 mm, mot ”normalt” 220 mm, i min ”referensstad” Le Luc mitt i departementet Var. Men i maj brakade det loss, den första maj kom det skyfall som gjorde att varningar gick ut för jordskred för den torra marken.

Helgen i mitten av maj kom det ännu fler skyfall i samma vädersystem som sedan utlöste kraftiga översvämningar i Emilia Romagna i Italien. Under de första två veckorna i maj kom det 80 mm regn i Le Luc. Tyvärr så drabbades flera områden i Provence även av hagelstormar, bl.a. i Le Luc och i dess närhet som Flassans-sur-Issole, Gonfaron, Pierrefeu och Vidauban men även mer mot Bandol.

Kredit foto: Claire Scappini

Regnet fortsatte under resten av maj och till mitten av juni och under dessa två månader kom det den dubbla nederbördsmängden mot ett ”normalt” år. Nederbörden var verkligen efterlängtad av vinbönderna, men säg den glädje som varar. Det myckna regnandet gav mjöldaggsangrepp i många vinfält vilket krävde besprutning, antingen med systemiska medel för de ”konventionella” odlarna eller med koppar (mildou) och kanske även svavel (oidium) för de ekologiska odlarna.

Efter de regniga maj och juni månaderna så blev det knastertorrt ända fram till den sista helgen i augusti då det kom åskväder med 20 – 30 mm regn, dvs detta kom mitt i skördeperioden med risk för rötangrepp på druvor och utspädning av juicen i druvorna. Den som sen var sen med skörden fick ännu mer problem med vätan, ytterligare kraftig nederbörd kom tre veckor in i september.

Fördelen med allt regnande är att vattenmagasinen fylls på, både de i marken och de som finns i dammar etc. För ”vinåret” september 2021 – augusti 2022 så var nederbörden bara hälften av den normala medan september 2022 – augusti 2023 var lite bättre med ¾ av den normala nederbörden, klart mindre än normalt men med mindre risk för att vinrankorna ska drabbas av vattenstress jämfört med 2022.

För att minska risken för vattenstress etc. så utfärdade Jordbruksministeriet en vecka in i augusti ett dekret som tillåter bevattning av vinstockar ända till 15 september, men sen gäller det bara att det inte finns lokala bevattningsförbud som hindrar detta!

Jag brukar ha vattenreservoaren St Cassien nordväst om Cannes som referens och där ser man tydligt skillnaden i nederbörd mellan ett normalt år och det extremt torra 2022 och 2023.

Värmen

Varenda månad under 2023 har haft temperaturer över de normala, och speciellt de för druvmognaden så viktiga månaderna juli och augusti sticker ut med höga temperaturer, dvs likadant som 2022. Flera värmeböljor drabbade Provence med temperaturer upp till 41 grader och det när skörden, som inleddes runt den 20 augusti, hade börjat!  September fortsatte likadant med temperaturer över de normala, dvs med temperaturer på drygt 30 grader med max på 34,5 grader 1½ vecka in i månaden.

Skörden

Det är inte bara vinrankor och druvor som mår dåligt i sådana värmeböljor utan även skördearbetarna. Skördearbete på eftermiddagen var inte möjligt p.g.a. värmen både med avseende på druvornas kvalité och skördearbetarnas hälsa. Så tidig start av skördearbetet direkt när det ljusnar är viktigt alternativt att skörda maskinellt redan innan solens uppgång. Mer norrut i Champagne och Beaujolais, som också drabbades av värmen i september, rapporteras om sex stycken dödsfall kopplat till skördearbete i värmen!

Värmen gjorde att de första druvorna skördades i Provence redan den 8 augusti för de tidigaste delarna men runt den 20:e startade skörden mer allmänt. Olyckligtvis kom det en värmebölja två veckor in i augusti som gav en extra utmaning då den potentiella alkoholhalten p.g.a. ökande sockerhalt kan öka med två procentenheter på en vecka! Dessutom minskar druvans volym och blir mer koncentrerad och druvorna kan även skrumpna ihop och bli som russin, speciellt om vinrankan p.g.a. bladmöglet blivit avlövad.

Värmen och värmeböljorna ökar även koncentrationen i druvorna och snabbar även på minskningen av äppelsyran i druvorna samt även en minskning av antocyaninerna, så både fräschören och färgen på vinet kan påverkas. Samtidigt ökar risken att druvorna, om de efter skörd får ligga för länge i värmen, kan oxidera och spontanjäsa så viktigt att snabbt få in allt druvmaterial i källaren och kyla ner det, det gäller ju ”bara” att ha kapacitet för det eftersom allt ska in nästan samtidigt.

Årgång 2023 verkar kunna bli ganska lik året innan. De koncentrerade druvorna kommer sannolikt att ge mycket bra rödviner medan det för Provence signum, rosévinerna, kan bli en utmaning att få aromatiska och fräscha viner med ”rätt” färg, så det gäller för dessa att inte skörda för sent när syran droppat och sockerhalten/alkoholhalten ökat! Ett hjälpmedel är då att i vinifieringen tillsätta syra för att åtminstone justera syran. Även för de vita vinerna, som ofta kräver en fräsch syra, kan 2023 bli en utmaning.

Skördeuttag

Precis när skörden hade startat så kom ”Syndicat des Vins Côtes de Provence” ut med beslutet att skördeuttaget för rosévin i Côtes de Provence skulle minska med 10%, från 55 till 50 hl/ha. Motiveringen var ”Med tanke på den ekonomiska situationen”. Anledningen är att det sen något år tillbaka finns en svag överproduktion av rosévin i världen och att även försäljningen av Provence roséviner har minskat. I slutet av juli hade direktförsäljningen hos vinproducenterna minskat med 5% och den stora marknaden hos de stora matvarukedjorna hade minskat med 16% och exporten gick ned med 5%. Genom åtgärden vill man därför undvika prissänkningar och uppbyggnad av vinlager och man vill definitivt inte hamna i samma situation som Bordeaux mfl. områden där vinfält kommer att ryckas upp och ofantliga mängder vin kommer att destilleras bort. Mer om detta i kommande nyhetsbrev.

Appellationen Coteaux d’Aix en Provence kommer inte att minska sitt skördeuttag, däremot så kommer AOC Coteaux Varois att sänka sina skördar till 42 hl/ha jämfört med den tillåtna 55 hl/ha, dvs en sänkning med hela 23%.

Detta sena beslut har upprört vinbönderna som nu samlar namnunderskrifter för en petition.

Källor: Vitisphere, La Provence, Le Figaro, La Gazette du Var, Syndicat des Côtes de Provence

Publicerat: 2023-09-22, uppdaterat 2023-10-25

——————

Du har väl tecknat dig för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter? Har du redan gjort det så tipsa dina vinintresserade vänner!

Provenceexperten Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och ”The Wines of Provence – Tricolour”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *