Vin och matvandringar i härliga Provence

Är ni så lyckligt lottade att ni är i Provence i början av juni så finns det två vinvandringar som den vinintresserade gourmeten absolut inte får missa! Vi har deltagit på dessa flera gånger och de kan verkligen rekommenderas.

Ni vandrar några kilometer genom vackra vinfält där små druvklasar redan har bildats på vinrankorna och utefter vandringen finns stationer där du kan prova appellationens viner tillsammans med smakbitar tillredda av traktens kockar och sen på slutet ostar förstås. Viner i alla de tre färgerna finns att prova och det finns så många vinproducenter och viner så ni får kämpa om ni vill prova alla!

Les Balades Gourmandes par les Vignerons des Côtes de Provence Pierrefeu – söndag 2 juni

Som framgår av det långa namnet så sker denna vinvandring i Côtes de Provence underappellation Pierrefeu, den 6 km långa vandringen utgår från Château de la Gordonne alldeles väster om byn Pierrefeu-du Var.

Du kommer att prova producenternas finaste röda viner och roséviner från Côtes de Provence Pierrefeu samt deras vita Côtes de Provence viner. För den gastronomiska regionalt influerade menyn står kocken Pascal Barandoni, kock på Mas du Lingousto i närliggande Cuers. För bakverk så kompletteras kocken av den kände chefskonditorn Enzo Giannini. Ostar från Var utlovas också på den sista stationen och utbudet brukar minst sagt vara rikligt.

När du är mätt och nöjd kan du njuta av musik och annan underhållning till kaffet och bakverket och det utlovas också överraskningar från vinodlarna i Pierrefeu.

Mer information om den 14:e vinvandringen i Pierrefeu och biljettköp hittar du här: https://cotesdeprovence-pierrefeu.com/les-balades-gourmandes/

Les Escapades des Vins de Bandol – fredag 7 – söndag 9 juni

Vandringen arrangeras nu för den 12:e gången och värd är återigen Domaine de la Garenne alldeles söder om byn Cadière-d’Azur i Bandol. Under en lättillgänglig promenad i vinfälten på runt 5 kilometer kommer du att möta vinodlarna, få njuta av gastronomiska rätter och smaka på Bandols lite kraftigare viner, både vita, röda och så förstås rosé.

Du bjuds på fem gastronomiska stopp, med 3 eller 4 vinodlare närvarande vid vart och ett av dem. Som sig bör i Frankrike så är de fem stoppen: först aptitretare sen entrérätt, varmrätt, ost och slutligen dessert och du kan se fram mot att, om du orkar, prova ett trettiotal Bandolviner!

Mer information om vinvandringen Les Escapades des Vins de Bandol och biljettköp hittar du här: https://escapades-vins.com/


Du har väl tecknat dig för Nyhetsbrevet så att du får nyheter från Provence vinvärld samt även andra intressanta vinnyheter? Har du redan gjort det så tipsa dina vinintresserade vänner!

Provenceexperten Göran Boman, Författare till böckerna ”Provence – Vita, röda och även roséviner” och ”The Wines of Provence – Tricolour”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *